Pénteken jelenthetik be a bankreform részleteit

NT

2012. május 9., szerda 15:01

A spanyol kormány várhatóan pénteken jelenti be, hogy egy bankreform keretében milyen intézkedéseket tesz az óriási méretű rossz hitelállomány alatt görnyedő spanyol bankok szanálására.

Kormányközeli források szerint fel fogják szólítani a pénzintézeteket, hogy a jelenlegi 7 százalékról emeljék a kihelyezett összeg 30 százalékára az ingatlanfejlesztőknek nyújtott hitelek után képzett céltartalékot. A kormány azt is szorgalmazza, hogy a bankok ingatlanügyletekhez kapcsolódó eszközeiket különálló holdingtársaságba szivattyúzzák át. A kormány nem kommentálta az értesüléseket.

A spanyol bankoknak 298 milliárd euró kinnlevősége van ingatlanfejlesztőknél, ez a spanyol belföldi össztermék mintegy 30 százaléka. Az összeg felének törlesztésével már késedelemben vannak az adósok, és a gazdasági helyzet romlásával ez az arány nőni fog. Egyes elemzések szerint a bankrendszernek 100 milliárd eurónyi céltartalékot kell félretennie a rossz ingatlanhitelek után.

A bankok 54 milliárd eurót már leírtak a 2008-ban kirobbant ingatlanpiaci válság okozta veszteségeikből. Az ingatlanbuborék kipukkadása, 2008 után robbanásszerűen nőtt a bankok rossz hitelállománya, mert a válság és a növekvő munkanélküliség miatt az emberek nem tudták törleszteni jelzáloghiteleiket. A spanyol jegybank adatai szerint a bankrendszer „kétes kinnlevősége” 175 milliárd euróra rúg.

A madridi kormány az utóbbi hónapokban többször kinyilvánította, hogy nem akar több közpénzt fordítani bankmentésre, Rajoy miniszterelnök azonban a napokban már nem zárta ki, hogy szükség esetén állami pénzt juttassanak a pénzintézeteknek.

„A legkevésbé sem szeretnék közpénzt pumpálni a bankrendszerbe vagy közpénzből hitelt nyújtani a bankoknak, de ha szükséges, habozás nélkül meg fogom tenni, mint ahogy más európai országok is megtették” – mondta az Onda Cero rádiónak.

Piaci értesülések szerint a kormány 10 milliárd euróval készül a Bankia SA segítségére sietni. Spanyolország negyedik legnagyobb bankját különösen súlyosan érintette az ingatlanpiac összeomlása, és legalább 30 milliárd eurónyi „toxikus eszközt” tart portfóliójában.

Forrás: MTI