Pesszimista a hangulat – jelentősen gyengült a forint + Videó

PR, TK

2012. június 1., péntek 11:50, frissítve: péntek 17:52

Hazánkkal kapcsolatos és nemzetközi okok magyarázzák a magyar fizetőeszköz árfolyamának nagymértékű gyengülését. Az eurót péntek délelőtt 306,48 forinton jegyezték.

Reggel kilenc óra körül még 301,50 forinton állt az uniós fizetőeszköz árfolyama, majd negyed 11-kor az eurót már 306,48 forinton jegyezték. A svájci frank árfolyama 254,96 forint volt a délelőtt 10 órás 251 forint után, míg a dollárral szemben is jelentősen gyengült a forint: a dollárt 248,61 forinton jegyezték a jó órával korábbi 244,25 forint után.


Devizapiaci kereskedők a pesszimista nemzetközi hangulattal, s azzal magyarázzák a gyengülést, hogy az euró is nyomás alá került a dollárral szemben, a délelőtti 1,2350-es szint után negyed 11-kor 1,2315-ön állt a jegyzés.
Kereskedők hozzáfűzték, hogy a régiós devizák is jelentős gyengülésnek indultak, bár a forint alulteljesítő.

Közbeszólt a valutaalap és az EKB

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője a Hír TV-nek azt mondta, hazai és nemzetközi okokkal magyarázható a magyar fizetőeszköz gyengülése. Mint ismertette, péntek reggel Kínából érkezett egy kedvezőtlen feldolgozóipari adat, valamint a Spanyolországgal kapcsolatos e heti információk is hathattak a forintra. A hírek szerint ugyanis a Nemzetközi Valutaalap vizsgálja annak a lehetőségét, hogy szükség esetén hitelt nyújt az országnak.

A rosszabb forintárfolyamban az EKB csütörtöki közlése is szerepet játszhatott, miszerint a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó módosított törvénytervezet nem oszlatja el az intézmény függetlenségével kapcsolatos valamennyi aggályt.

Mint az elemző fogalmazott, a Spanyolországgal kapcsolatos félelmek „forró nyarat” jeleznek, és az euróövezet problémáit nem lehet rövid távon megoldani.

A forintot illetően úgy vélekedett, a fizetőeszköz mélyrepülése folytatódhat, ha az EU/IMF-tárgyalások elhúzódnak. Tóth szerint a Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem fog közbeavatkozni, kivár, de ha a forint ismét történelmi mélypontra jut, akkor valószínűleg lépni fognak.

Forrás: MTI, Hír TV