Pörögnek a magyar építőcégek Németországban

NT

2012. május 23., szerda 19:59

Amilyen arányban esik az építési vállalkozások magyarországi forgalma, olyan arányban nő németországi bevételük, ráadásul a munkájuk ellenértékét is megkapják.

Átlagosan 500 cég, mintegy 8 ezer alkalmazottal dolgozik Németországban, ráadásul tavaly május 1. óta liberalizált lett az ottani piac, megszűntek a korábbi korlátozások. A tavalyi forgalom 350 millió euróra tehető, ez közel 10 százalékkal több a 2010. évinél, az idei növekedés pedig elérheti a 7 százalékot.

Az ÉVOSZ 250 céget kérdezett meg abból az alkalomból, hogy egy éve szűntek meg a kontingensek. E cégek árbevételének fele származott Németországból. A tipikus magyar cég saját alkalmazottakkal dolgozik, és vállalkozási szerződést köt a német megrendelőjével, a munkaerő-kölcsönzés már a múlté a felmérés szerint. A megrendelők 80 százaléka már dolgoztatott ugyanazzal a magyar céggel, vagyis kialakulóban vannak a tartós kapcsolatok.

A kint dolgozó és megkérdezett cégek 30 százaléka mondta azt, hogy van német kintlevősége, de az csak árbevételük 5,8 százalékát teszi ki. Ez jóval kisebb a magyar aránynál. A megkérdezett cégek 62 százaléka javította az elmúlt egy évben a piaci pozícióját Németországban.

Az Opten céginformációs adatszolgáltató szerint a magyar építőiparban 30 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma idén áprilisban, a végelszámolásoké pedig 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: MTI