Segítenek a hoppon maradt malévosokon

LM

2012. február 5., vasárnap 18:24

A Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület szakmai igazgatója szerint a Malév repülőgépeinek leállása járattörlés és nem előre nem látható (vis maior) eset, ezért a repülőjeggyel rendelkezőknek kártérítés jár, és nemcsak a repülőjegyért, hanem, ha bizonyítani tudják az okozati összefüggést, akkor más károkért is. Nagy József az MTI-nek vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a kárért a jegyértékesítő felel.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy mintegy 75 ezer Malév-repülőjegyet adtak el, s még októberben is utaztak volna, így a lehetséges nagyszámú panasz miatt ajánlja fel az egyesület a segítségét.

A Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Közhasznú Egyesület úgy ítéli meg, hogy a kormányrendelet és a már lejárt számlák előrevetítették a Malév leállását, ezért nem lehet szó vis maior esetről, amikor a légitársaságnak nem kell kártérítést fizetnie. A Malév-repülőgépet a tel-avivi repülőtéren lejárt tartozás miatt tartották vissza, ez is bizonyíték arra, hogy számítani lehetett az üzemelés megszüntetésére.

A január 31-én kihirdetett, a Malév járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezeléséhez szükséges rendkívüli intézkedésekről szóló kormányrendelet az utasok megsegítésére csak korlátozott körnek nyújt megoldást, mondta Nagy József.

Kifogás

A fogyasztóvédelmi egyesület kifogásolja az utastájékoztatást is, mert kérdéses, hogy ebben a helyzetben a Malév az elvárható módon járt-e el. A szakértő hozzátette, emiatt nem jár senkinek sem kártérítés.

Az Európai Parlament és a tanács rendelete szerint járattörlés esetén, ami – a fogyasztóvédők szerint – érvényes a Malév leállása esetében is, az esetleges átfoglalás helyett visszajár a repülőjegy ára.

Ők számíthatnak kártalanításra

A január 31-én hatályba lépett kormányrendelet viszont csak arról rendelkezik, hogy kártalanítást és segítségnyújtást azok az utasok kaphatnak, akik érvényes menetjegyüket a Malév menetrend szerinti járatainak leállását megelőzően vásárolták meg, illetve azok, akiknek érvényes Malév-jegyük van a légitársaság üzemelése beszüntetésének napján, valamint azt követően három naptári napra. Azok az utasok is számíthatnak kártalanításra, akik a Malév menetrend szerinti járatának leállása napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak, és a visszafelé útra 2012. február 29-ig érvényes Malév-járatra szóló menetjeggyel rendelkeznek.

A jogszabály szerint a kártalanítási igényeket március 31-ig lehet benyújtani.

Forrás: MTI