Spanyolország lett a válság epicentruma

Károly Gábor

2012. április 16., hétfő 22:15

Elszabadultak hétfőn a spanyol hozamok, s az ibériai állam komoly finanszírozási problémák elé néz. Egy Nobel-díjas közgazdász szerint Spanyolország a válság „epicentrumává” nőtte ki magát. Mariano Rajoy hétfőn kijelentette: országa nem lesz képes finanszírozni saját magát, amennyiben nem hajtják végre a költségvetési megszorításokat.

Fokozódik a nyomás Spanyolországon: a 10 éves lejáratú államkötvények másodpiaci referenciahozama hétfőn átlépte a 6 százalékot, mely rendkívül rossz előjel a keddi állampapír-aukció előtt.

A 10 éves spanyol referenciahozam alakulása
A 10 éves spanyol referenciahozam alakulása
Forrás: Bloomberg


A déli ország finanszírozási költségei az elmúlt négy hónapban folyamatosan nőttek. Összehasonlításképpen a 10 éves német adósságpapírok hozamai 1,73 százalék körül mozognak.

A spanyol adósságproblémákat a forint is megérezte. A hazai fizetőeszköz a bankközi devizapiacon az euróval szemben megközelítette a 300 forintos határt is a reggeli órákban, de az esti órákra visszaerősödött 298 alá. Főképp a kiújuló spanyol államadósság miatti aggodalmak mozgatták az árfolyamokat, de az euró is egyhavi mélypontra gyengült a dollárral szemben.

Végre kell hajtani a megszorításokat”

Spanyolország miniszterelnöke, Mariano Rajoy hétfőn kijelentette, hogy országa nem lesz képes finanszírozni saját magát, amennyiben nem hajtják végre a költségvetési megszorításokat. „Az alapvető cél az, hogy csökkentsük a hiányt. Ha ezt nem tesszük meg, a többi már nem számít: adósságainkat nem fogjuk tudni finanszírozni, nem leszünk képesek teljesíteni kötelezettségeinket” – mondta Rajoy.

Március elején Mariano Rajoy uniós vezetőknek magyarázta a bizonyítványt Brüsszelben
Mariano Rajoy uniós vezetőknek magyarázta a bizonyítványt március elején
Forrás: Reuters


Az ibériai állam óriási mértékű megszorításokat – összességében mintegy 40 milliárd euró – közölt az elmúlt hónapokban, de a piacok mégis úgy ítélik meg, hogy nem biztosított az ország hosszú távú finanszírozása. „Sokat tettünk négy hónap alatt, de a reformok hosszú útjának még mindig csak az elején tartunk” – tette hozzá a spanyol miniszterelnök.

Az EKB enyhíthetne a hozamokon

Korábban Benoit Coeure, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja múlt heti nyilatkozataiban utalt arra, hogy az EKB újra beindíthatja a kötvényvásárlási programját (SMP). Mindenesetre az euróövezeti jegybank hétfőn közölte, hogy immáron ötödik hete nem vásárolt állampapírokat. (A bank minden hétfőn az előző héten lezárt tranzakciókról közöl adatokat.)

„Ismét válságmódba kapcsoltunk” – mondta a Reuters hírügynökségnek a Rabobank elemzője, Lyn Graham-Taylor. „Úgy tűnik, hogy valamilyen formában Spanyolország mentőcsomagot fog kapni. Ugyanis azt feltételezve, hogy az EKB nem avatkozik be, úgy a hozamok tovább fognak nőni” – tette hozzá az elemző.

Ez már nem recesszió

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász a New York Times honlapján fogalmazott meg igen erős véleményt az európai adósságválsággal kapcsolatban Európa gazdasági öngyilkossága címmel.

A szakember külön kitér Spanyolországra is, mely szerinte a válság „epicentrumává” nőtte ki magát. Az ibériai országgal kapcsolatban már nem recesszióról kell beszélni, ugyanis Spanyolországban már teljes a válság – véli Krugman. A közgazdász kitért a brutális munkanélküliségi adatokra, valamint az egyre nagyobb államadósságra is. „Ez így nem mehet tovább – ezt felismervén ugrottak meg a spanyol finanszírozási költségek” – érvelt Krugman.

„Ugyanakkor a recept Berlinből és Frankfurtból érkezik – és ahogyan már ki is találta –, még több költségvetési megszorítás” – írja a Nobel-díjas közgazdász, aki szerint az újabb spanyol megszorítások ötlete „őrültség”.