Spanyolország megmentése nem elég?

KG

2012. június 11., hétfő 14:04, frissítve: kedd 06:23

Európában Peking szerint a spanyol mentőöv mellett további határozott lépések kellenek. A bankszektor megmentése üdvözölendő, de csak rövid távú megoldás.

Peking üdvözölte az eurózóna pénzügyminisztereinek döntését a spanyol bankoknak juttatandó 100 milliárd eurós támogatásról, de csak rövid távú megoldásnak tartja, és további határozott fellépést tart szükségesnek a régió hosszú távú stabilitásának fenntartásához.

„Bízunk benne, hogy a lépés elősegíti a válság feltartóztatását” – jelentette ki Csu Kuang-jao pénzügyminiszter-helyettes hétfőn, ugyanakkor úgy vélte, az eurózóna közép- és hosszú távú stabilitása érdekében szükség van szélesebb körű megegyezésre és határozottabb tettekre.

„Készülj fel a legrosszabbra”

Csu még megjegyezte, Kína reméli, hogy Görögország kitart az euró mellett, s az európai valuta sértetlen marad. Arra kérdésre, hogy Peking felkészült-e az eurózóna szétesésére, a szakember egy országa óvatos makropolitikáját jellemző mondást idézett: „tervezz a legjobbra és készülj fel a legrosszabbra”.

Szintén a „legrosszabbra” készül a Moody’s Investors Service: „Amennyiben Görögország távozik az euróövezetből, akkor mindegyik eurótagállam adósosztályzata felülvizsgálatra szorulna, köztük a legmagasabb besorolásúaké is” – közölte hétvégi helyzetértékelésében a szervezet.

Egy másik hitelminősítő cég, a Fitch Ratings csütörtökön Spanyolország adóskockázatát rontotta le három fokozattal. Bővebben>>>A kínai központi bank helyettes vezetője, Csi Jün szintén hétfőn azt hangoztatta, hogy az eurózóna alapvetően rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyekkel meg tudja oldani a problémát. Leszögezte viszont: Kína nem fog hiányozni akkor, amikor azokról a Nemzetköz Valutaalap (IMF) által fedezett pénzekről lesz szó, amelyekre Európának szüksége van.

Kínának kockázatos az eurózóna

A távol-keleti ország 410 milliárd dolláros vagyoni értékkel rendelkező szuverén alapjának, a China Investment Corporationnek (CIC) az elnöke, Luo Csi-vej közölte, Kína lényegében leállította európai értékpapír-befektetéseit. A The Wall Street Journal című lapnak múlt héten kifejtette, nem szándékoznak az eurózóna közös papírjaiból sem vásárolni, mivel a befektetést túlságosan kockázatosnak tartják.

Az önálló hitelfelvétel megtiltását irányozza elő az euróövezeti tagállamok számára négy uniós intézmény közös terve, amely a teljes körű költségvetési unió megteremtését célozza – írta vasárnap megjelent számában a Der Spiegel című német hetilap. Bővebben>>>A kínai külügyi szóvivő hétfőn külön is üdvözölte a spanyol bankok konszolidációja ügyében hozott döntést, s úgy vélte, hogy az Európai Unió közös intézkedései „elősegíthetik a piac bizalmának visszaállítását”.

A Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao hétfői számában közölt kommentárja szerint „a problémák, amelyek pénzzel megoldhatók, nem problémák”. Amivel Európa küzd, az alapvetően az integrációs rendszerből eredeztethető. „A válság megoldása attól függ, hogy az eladósodott országok képesek-e a fájdalmas reformokra, s felkészültek-e lelkileg a végrehajtásukra.” – írta a szerző.

Forrás: MTI