Stabil és ellenálló a rendszer

WA

2012. április 26., csütörtök 14:06

A jegybank monetáris tanácsa állásfoglalása szerint a magyar pénzügyi közvetítő rendszer továbbra is stabil, sokkellenálló képessége erős, de egyre kevésbé támogatja a növekedést – derül ki az MNB stabilitási jelentéséből, amelyet csütörtökön tett közzé a jegybank.
Ismert, a többség az alapkamat tartására voksolt a monetáris tanács keddi ülésén – mondta Simor András. A jegybankelnök szerint nem állítható magabiztosan, hogy az inflációs cél teljesíthető jövőre. Simor úgy véli, számottevően magasabb lesz az infláció jövőre, mint azt az MNB a Széll Kálmán-terv 2.0 előtt prognosztizált.

A jegybanki jelentés szerint a hitelintézetek számára a végtörlesztés és a hitelállomány minőségének romlása jelentős veszteségeket okozott, de az anyabankok által a hazai leánybankokban végrehajtott tőkeemelések ezt kompenzálták.

Hosszú távon kedvező

A magyarországi vállalati hitelportfóliót tekintve a nem teljesítő és átstrukturált hitelek a teljes hitelállomány negyedét adják, sőt a következő években emelkedés várható – derül ki a jelentéséből.

Eszerint a magánszektor hitelállományának zsugorodása, az ország nettó külső adósságának csökkenése hosszú távon kedvező folyamat. Rövid távon azonban a nettó külső adósság meredek esése nem kívánatos, mert a nagyon jelentős és gyors külföldi forráskiáramlás a vállalatoknak hitelszűkét okozhat, ez a reálgazdaság számára nagymértékű költségekkel járhat.

Forrás: MTI