Stagnál az iroda- és raktárbérleti piac

WL

2012. május 29., kedd 21:27

A gazdasági bizonytalanság hatására stagnál az iroda- és raktárbérleti piac, nem történt nyílt piaci ingatlanbefektetési tranzakció és a kiskereskedelmi piacon sem történt említésre méltó változás a múlt év trendjeihez képest - közölte idei első negyedéves felmérésének eredményét a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó az MTI-vel.

A budapesti irodapiac 2012 első negyedévében mindössze egy irodaházzal gyarapodott, a 2350 négyzetméteres IC Officeszel, így 3 175 800 négyzetméterre nőtt a teljes irodapiaci állomány. A kihasználatlanság – a múlt év végi csökkenés után – újra enyhén emelkedett: 19,2-ről 20,4 százalékra. Ez a gyenge emelkedés annak az eredménye, hogy számos nagyobb bérlő racionalizálta bérleményeit, és ez üresedéshez vezetett. A bérleti díjak nem változtak, továbbra is 20 euró – négyzetméterenként és havonta – a legmagasabb fajlagos kínálati bérleti díj Budapesten, míg az átlagos ajánlati ár 10,5–13,5 euró között mozog.

A kiskereskedelmi bérbeadások piacán a tavalyi trendeknek megfelelően alakult az első negyedév. Az országban már jelen lévő nagyobb nemzetközi márkák továbbra sem gondolkoznak terjeszkedésen, míg a kisebb hazai kereskedők érdeklődőbbek, és jellemzően a 200 négyzetméter alatti üzlethelyiségeket keresik.

Budapesten jelenleg 28 bevásárlóközpont van, ezek teljes területe 772 500 négyzetméter, míg vidéken 550 ezer négyzetméter kiskereskedelmi terület jut 36 bevásárlóközpontra. A legnagyobb új fejlesztés a budapesti Árkád bővítése 20 ezer négyzetméterrel, amivel egyidejűleg az első fázist is felújítják. Idén mintegy 30 ezer négyzetméter összterületű új kiskereskedelmi ingatlant adnak át. A fajlagos bérleti díjak 20–50 euró közötti skálán mozognak. A belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjai a Váci utcában 60-90 euró, míg az Andrássy úton 40-50 euró körül alakulnak.

Az ipari ingatlanok piacán az első negyedévben nem adtak át új fejlesztést, a raktárállomány 1 806 350 négyzetméter maradt. Az üresedési ráta minimálisan, 21,1 százalékra emelkedett, amelynek az irodapiacon tapasztaltakhoz hasonló okai voltak: néhány nagyobb bérlő kiköltözött vagy racionalizálta bérleményeit.

A budapesti kereskedelmiingatlan-befektetési piacon az első negyedévben nem történt adásvétel. A tőkekitettség csökkentése, a pénzügyi piacok állapota, illetve Magyarország makrogazdasági és politikai helyzete miatt a finanszírozás 2012 során is problémás marad. Az elérhető hozam irodáknál 7,50-7,75, logisztikai ingatlanok esetében 9,00-9,25, míg kiskereskedelmi ingatlanoknál 7,00-7,25 százalék.

Forrás: MTI