Szabadkereskedelmi tárgyalások: London „a sor elején lesz”

MTI

2017. január 10., kedd 12:22

Nagy-Britannia „az első sorból” kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, miután a jövő héten hivatalba lépő következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya megalakul – mondta az amerikai szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke.

Bob Corker, aki előzőleg Boris Johnson brit külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban, a BBC rádiónak kijelentette: az új amerikai kormány elsődleges fontosságúnak tekinti majd az amerikai–brit kereskedelmi megállapodást, és biztos, hogy Nagy-Britannia „nem a hátsó sorokban lesz” az amerikai kereskedelmi politikáról szóló tárgyalásokon.

Johnson a BBC-nek szintén azt mondta: washingtoni és New York-i tárgyalásain ő is azt hallotta, hogy Nagy-Britannia elsőként kezdhet szabadkereskedelmi tárgyalásokat az új amerikai kormánnyal.

Barack Obama, a távozó amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén a szigetország gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal, Washington ugyanis az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, az Egyesült Királyság pedig „a sor végére kerül”, ha távozik az unióból.

A brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia „nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül” az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

Diplomáciai botrány

Trump és London kapcsolatai sem indultak azonban túl jól.

A brit kormányon belül például jelentős visszatetszéssel fogadták, hogy tavaly novemberi választási győzelme után Trump kilenc más külföldi vezetőt hívott fel telefonon, mielőtt Theresa May brit miniszterelnököt kereste volna, azt pedig különösen nehezményezték Londonban, hogy Trump a brit politikusok közül elsőként Nigel Farage-t, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetőjét fogadta.

Trump komoly diplomáciai botrányt is keltett azzal a nyilvános felvetésével, hogy Nigel Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.

A UKIP, amelynek éléről Farage november végén távozott – nem először, de akkori nyilatkozatai szerint immár véglegesen – a legnagyobb EU-ellenes brit politikai erő, és számos kérdésben éles vitában áll a kormányzó brit Konzervatív Párttal.

A londoni kormány az elmúlt hetekben több diplomáciai kezdeményezést tett a kapcsolatok javítására. Theresa May meg nem erősített hírek szerint hamarosan hivatalos látogatást tesz Washingtonban, és a brit sajtóban megjelentek olyan értesülések is, hogy Trump még idén állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba utazhat.