"Szétverik az euróövezetet"

KG

2012. július 10., kedd 23:50

A pénzpiacok darabjaira szedik az euróövezetet, és nagyon távolinak tűnik annak az esélye, hogy megoldást lehessen találni a valutaunió problémáira – jelentette ki James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke a Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban.

James Bullard, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testületének, a FOMC nyíltpiaci bizottságnak jelenleg szavazattal nem rendelkező póttagja egyhetes európai körútján szerzett tapasztalatairól beszélt a hírügynökségnek. „Az egyik dolog, ami leginkább aggaszt, az az, hogy egy villámgyors pénzpiaci rendszer áll szemben egy rendkívül lassú politikai döntéshozatali folyamattal” – mondta. „Európát a globális befektetők darabjaira szaggatják. Függetlenül attól, hogy a politika darabolja-e vagy sem Európát, a globális befektetők ezt teszik.”

A St. Louis-i Fed elnökének szavai az amerikai döntéshozóknak az euróövezeti válsággal szembeni aggályait tükrözik. Elmondása szerint azok az amerikai vállalatvezetők, akikkel európai körútján találkozott, már nem általában európai beruházásokról beszélnek – ahogy azt évekkel ezelőtt tették volna –, hanem konkrétan egyes tagállamokról.

Nem szabad feladni az eurót

„A piacok által kikényszerített szétesési folyamatról van szó, ami úgy gondolom, nagyon aggasztó mind az euróra, mind az Európai Unióra nézve” – fogalmazott. Az adósságszolgálati problémákkal küszködő euróövezeti tagországok részéről nem lenne bölcs dolog feladni a közös devizát – véli a St. Louis-i Fed elnöke.

Az adós országoknak ehelyett közvetlenül a hitelezőkkel kellene rendezniük a csődbe menetelt, de a közös fizetőeszköz megtartásával. „Csak azért, mert néhány tagország túl magas adósságot halmozott fel, és valószínűleg ezzel nagy veszteségeket okoz Európának és a globális befektetői közösségnek egyaránt, még nem kellene feloszlatni az euróövezetet” – fejtette ki James Bullard.

Forrás: MTI