Szociális válságot idézhet elő az IMF

KG

2012. augusztus 1., szerda 16:03, frissítve: szerda 16:04

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szeptemberben Ukrajnába utaznak, hogy tanulmányozzák a jövő évi költségvetési tervet – állapodott meg az ukrán miniszterelnök-helyettes Christine Lagarde IMF-vezetővel. Eközben Ukrajna azt szeretné, ha a washingtoni székhelyű pénzintézet mielőbb felújítaná a hitelfolyósítást.
Ukrajna számára elfogadhatatlan a Nemzetközi Valutaalapnak az a követelése, hogy 50 százalékkal emeljék meg a lakossági gázárat.

Az IMF egy éve, márciusban leállította a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros ukrán hitelprogramját, mert az ország kormánya elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a női nyugdíjkorhatár 55 évről 60 évre emelését és a lakossági gázár növelését.

A kormány később részben beadta derekát, a parlament elé terjesztette a nyugdíjreform tervezetét, amelyet a törvényhozás tavaly júliusban jóvá is hagyott. A Nemzetközi Valutaalap azonban nem újította fel a hitelfolyósítást, miután nem teljesült a másik fontos követelése, a lakossági gázár 30-50 százalékos emelése.

Megfigyelők szerint a gázár emelésére egyelőre esély sincs, mert a kormány nem vállal népszerűtlen intézkedést az októberi parlamenti választásokig. Az IMF vezetővel tárgyaló ukrán illetékes szerint szociális válságot okozna a valutaalap által követelt áremelés, ezért ezt megelőzően a lakosság legrászorultabb rétegét védő háló kiépítésére van szükség.

Forrás: MTI