Sztrájk: 650 járatot töröltek Berlinben

MTI

2017. március 13., hétfő 07:22, frissítve: hétfő 11:10

Kaotikus hétkezdésre kell számítani a berlini repülőtereken, miután a földi kiszolgálószemélyzet mintegy kétezer tagja hétfőn hajnalban újabb sztrájkot kezdett bérkövetelésekkel.

A sztrájk miatt már pénteken is járatok százai maradtak ki. A hétfői menetrendből több mint 650 járatot kellett törölni, de a többi viszonylatnál is késésekkel kell kalkulálni.

A német főváros mindkét repterét – a schönefeldit és a tegelit is – érintő munkabeszüntetés hétfőn hajnali négy órakor kezdődött, és az éjszakai műszak befejeztével, kedden hajnali öt órakor ér véget.

A szolgáltatószektor szakszervezeti szövetsége, a Verdi azt követeli, hogy egy éven belül emeljék egy euróval a reptéri munkavállalók órabérét. A munkaadó négy évre elnyújtva adná meg az emelést. A mintegy kétezer érintett dolgozó jelenlegi órabére átlagosan 11 euró.

„A munkaadó nem reagált a követelésünkre, nem tett tárgyalási alapnak tekinthető javaslatot, és a hétvégét is hagyta kárba veszni” – mondta a Verdi sztrájkvezetője, Enrico Rümker. Rámutatott: a szakszervezet kész folytatni a tárgyalásokat, és a sztrájkbejelentést is az utasok érdekében tette meg jó korán.