Az első fél évben az ipari kibocsátás volumene 0,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest júniusban 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. Az első fél évben háromszor fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban szintén 2,2 százalékos volt a visszaesés, míg februárban csak 0,2 százalékos.

Márciusban és májusban is nőtt a termelés

 

Az MNO által megkérdezett elemzők is egyetértettek Matolcsy György kijelentésével, hogy az év második felében meglódul a gazdasági növekedés Magyarországon.

Éves összevetésben a 0,6 százalékos szerény növekedés a februári 0,8 százalék után a legjobb kiigazítatlan adat ebben az évben. Az eredetivel júniusban megegyező munkanappal kiigazított indexnél márciusban és májusban is nagyobb növekedést regisztrált a KSH, a félév másik három hónapjában viszont visszaesett az ipari termelés.

Az ipari kibocsátás féléves csökkenése azt jelzi, hogy az úgynevezett Mercedes-hatás gyengébb a vártnál, vagyis a kecskeméti gyár termelése egyelőre nem képes növekedésbe fordítani az ipar idei teljesítményét.