Terítéken a jegybanktörvény

WA

2012. május 7., hétfő 11:30, frissítve: hétfő 14:24

A Magyar Nemzeti Bankról szóló szabályozásnak összhangban kell lennie az alaptörvénnyel és az Európai Unió előírásaival – mondta a jegybanktörvény módosításáról készített törvényjavaslat ismertetésekor Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A bizottság kormánypárti tagjainak többségi szavazatával a bizottság levette a napirendről az MNB gazdálkodásáról szóló 2010. évi jelentést.

„Az MNB függetlensége – mint a világ valamennyi jegybankjának függetlensége – arról szól, hogy egy jegybanknak a rövid távú politikai érdekektől kell függetlennek lennie” – felelte kormánypárti képviselői kérdésre Király Júlia. Az MNB alelnöke hozzátette: ez a függetlenség az ország és a lakosság hosszú távú érdekeit szolgálja.

Az Európai Bizottság szóvivője április 25-én jelentette be, hogy elkezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal a pénzügyi segítségnyújtásról. Az MNB függetlenségével kapcsolatban a kormány válasza és Orbán Viktor ígéretei alapján úgy látják, a jogszabály meg fog felelni az uniós jogszabályoknak, így készen állnak arra, hogy lezárják a kötelezettségszegési eljárást – mondta Olivier Bailly.

Forrás: MTI