Tisztán hazai mobilszolgáltató állt fel Magyarországon

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 20., péntek 13:23, frissítve: péntek 13:34

Magyar kolbász, magyar paradicsom, hazai termék – egyre népszerűbb hasonló árfekvés mellett inkább a magyar a külföldi helyett. E jelszó alatt izgalmas vállalkozásba fog három nyereséges, állami tulajdonban lévő vállalat, a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek és az MFB Invest. Az éppen 15 napja, 500 milliós alaptőkével bejegyzett MPVI Zrt. létrejöttével belép a 100 százaléknál is telítettebb mobilpiacra egy tisztán magyar tulajdonú cég, csonka vezetése egy szűkszavú bevezető után az MNO kérdéseire is válaszolt.
Kalmár István

Villamosmérnök. Az elsők között indított önálló vállalkozást 1981-ben, később alapítója a Microsystem Kisszövetkezetnek. A kilencvenes években társtulajdonosa a Microsun és a MicroDelta cégnek. Az MFB infrastrukturális nagyberuházásai szakértője. '98 és 200 között az APEH elnökhelyettese, a Magyar Posta fb-elnöke, majd 2002-ig a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója. Ekkor dolgozta ki a cég az elektronikus közbeszerzés és a diákhitel rendszerét, tervezte meg logisztikai központját, alapította meg a postai biztosítótársaságokat és kezdte informatikai végpontként kezelni a postákat. 2007-től tagja a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának. Jelenleg a NAV informatikai elnökhelyettese és az NHIT elnöke.

– Sokáig vártunk erre a napra, de elérkezett; az eddigi érdeklődés alapján egyértelmű, hogy a magyar mobilszolgáltató szinte nemzeti üggyé vált – csapott a lovak közé Kalmár István, az újszülött versenypiaci cég igazgatóságának elnöke, aki az utóbbi 10 év legnagyobb mobilpiaci változásának nevezte a vállalkozás beindítását. – Fellépésünknek az ügyfelek lesznek a nyertesei, merthogy magasabb szolgáltatási színvonal lesz. Bejelentem azt is, hogy megkaptuk a frekvenciahasználati jogot – folytatta Kalmár. Egy versenyképességi tényezőt azért el mert árulni, ez pedig a cég mérete, első körben mindössze néhány száz munkatárssal vágnak neki a decemberig tartó szakasznak; télre kell ugyanis saját hálózatán a sugárzást megkezdenie, még csak Budapest belső kerületeiben.

Hogy mit keres egy közvetetten állami mobilcég a piacon, arról már Schmidt Pál beszélt, aki igazgatósági tagként vesz részt a vállalat irányításában.

– Deklarált célunk, hogy versenypiaci tényezőként jelenjünk meg. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, egy hosszú építkezési időszak előtt állunk. Az 500 milliós tőke – amit a három állami vállalat adott össze – mellé banki és szállítói finanszírozást is igénybe veszünk, hogy mennyit, az üzleti titok – szögezte le Schmidt Pál. Szürkeállomány tekintetében a nemzetközi tapasztalatokon túl a hazai friss fejlesztői szakértelemre támaszkodnak, amit az is jelképezett, hogy a Műegyetem V1-es szárnyában tartották a rádióamatőr-napi tájékoztatót.

Kalmár István és Schmidt Pál
Kalmár István és Schmidt PálTitok a neve is

Az MPVI mobilcége – amelynek még a neve is szupertitkos, de annyit megtudtunk, hogy nem MPVI lesz – ugyanúgy hang- és adatalapú szolgáltatásokkal indít majd, mint amivel a másik három piaci szereplő hasít, de nyitottak más szolgáltatások beindítására is, amit a közönség igényel, de erről is nagyon szűkszavúan beszél Schmidt.

Igazgatóság

Az MPVI Mobil Zrt.-nek egyelőre nincs vezérigazgatója, a vezetést az igazgatóság tagjai gyakorolják, melynek Kalmár Istvánon és Schmidt Pálon kívül tagja Tokai Magdolna (MVM üzletvezetési osztályvezető), dr. Majoros Sándor (MFB Invest ügyvezető igazgató) és Lehoczki Gábor (MFB Invest akvizíciós osztályvezető).

– Határozottan megéri 100 százalék fölötti piaci penetráció mellett is beszállni, van esélyünk, hogy nyereségesen működjünk, erős versenytársak mellett is. Vannak olyan modellek, amelyek 5-10 éve még nem voltak elérhetőek a piacon, felléphetünk például a kísérleti automatizált szegmensben – világított rá a szakember, részleteiben annyit elárulva, hogy az energiaszámlák befizetése terén új időszámítás kezdődhet egy tervezett szolgáltatással. A percdíjat és hasonló alapvető dolgokat firtató kérdéseinkre a vezérek nem válaszoltak, így sok minden rejtély marad az év végéig. Néhány dologra egy „Kérdezz – felelek!” játék során válaszoltak – az MNO kérdéseire is.

„Kérdezz–felelek!”
Kalmár Istvánnal és Schmidt Pállal

– Mekkora banki forrást használnak fel az 500 milliós saját tőke mellett?
Az üzleti terv része, érzékeny információ. Nem tudhatják meg a versenytársaink.
A versenytársakkal leültek már?
Nemrég alakult a cég, kapcsolatfelvétel történt, a tárgyalásokra később kerül sor részletesebben.
Állami cégként tartoznak-e a közbeszerzések hatálya alá?
Olyan tevékenységet fogunk folytatni, ami nem közbeszerzés-kötelezett, minden eljárásrendnek meg fogunk felelni.
Kalmár úr a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. Nincs összeférhetetlenség?
Az NHIT nem szabályozó szervezet, hanem a kormánytól teljesen független tanácsadó szerv, nem döntéshozó.
Milyen piaci részesedés mellett lehetnek nyereségesek?
Ez egy gyorsan változó piac, korai és nehéz megmondani a választ. Vannak számításaink.
Kik lesznek az előfizetők?
Célcsoportunkba tartoznak mindazok, akik váltani szeretnének, nem várható, hogy sok új előfizető jelenik meg. Ahol bővülés lehet, az a kísérleti automatizált megoldások szegmense.
Mikor történik meg az első hívás?
Ezt nem áruljuk el. A hálózatnak decemberig kell megépülnie Budapest belső részében. Sok tárgyalás zajlik még.
Tulajdonosi szerkezet?
10 százalék a postáé, 45 százalék az MVM-é és ugyancsak 45 az MFB Investé.
A három hazai szolgáltató bíróságon támadta meg az MPVI frekvenciaengedélyét...
Várjuk meg, hogyan dönt a bíróság.
A távközlési árakban van még mozgástér?
Maga az üzemeltetés is egyre olcsóbb, hosszú távú tendenciában vagyunk.