Tíz napot kapott a Mal Zrt.

WL

2012. augusztus 1., szerda 14:54

Tíz nappal meghosszabbította az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a Mal Zrt.-nek a timföld gyártásához nyújtott gőzszolgáltatás biztosítását, a következő tárgyalások lezárásáig így működhet a gyár.

„Tíznapos moratóriumban állapodtunk meg a Mal Zrt.-vel, jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytatunk a csaknem másfél milliárd forintos tartozás kiegyenlítéséről” – mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója a szerdai tárgyalásokat követően.

Egy hete azt közölték, hogy az erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti. Az akkori tájékoztatás szerint a tetemes tartozás miatt július 31-én az erőmű átállt volna egy olyan technikai szolgáltatási szintre, amely mellett a timföldgyár már nem tud termelni. Mivel a szolgáltatást július 20-án már korlátozták, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója akkor azt közölte: biztos abban, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. lehetőségeihez mérten támogatja a timföldgyárnak a munkahelyek megőrzésére kidolgozott reorganizációs programját, és folytatják az adósság törlesztéséről szóló tárgyalásokat.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben indított büntetőper első tárgyalása szeptember 24-én lesz a Veszprémi Törvényszéken. A MÁV által a cég ellen indított kártérítési pert a bíróság októberre halasztotta.

Forrás: MTI