Több száz millió dolláros vita

WL

2012. január 3., kedd 07:07

Több mint 900 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy nemzetközi döntőbíróság az Exxon Mobil amerikai olajtársaságnak Venezuelában államosított beruházásáért, ám a PDVSA venezuelai állami olajvállalat a vele szemben fennálló tartozásokra és a döntőbírósági határozatra hivatkozva ebből csak 255 millió dollárt hajlandó megfizetni.

Az Exxon Mobil azért nyújtott be keresetet a Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) ellen, mert a venezuelai kormány 2007-ben államosította az Exxon 41,7 százalékos részesedését egy nehézolaj-bányászati fejlesztésben. A PDVSA szerint az amerikai cég 12 milliárd dolláros kártérítési igénnyel lépett fel.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) döntőbírói testülete hétfőn ennél jóval kisebb, 907 millió dolláros kártérítést ítélt meg az Exxon javára.

A PDVSA viszont közölte, hogy értelmezése szerint még ezt sem kell megfizetnie, mert le kell számítani belőle azt a tulajdonában lévő, amerikai számlákon elhelyezett 300 millió dollárt, amelyet az Exxon kérésére a jogvita idejére befagyasztottak; továbbá az Exxonnak a venezuelai céggel szembeni 191 millió dolláros tartozását, valamint még 160 millió dollárt, amely a döntőbíróság szerint szintén a PDVSA-t illeti meg. A venezuelai vállalat csak a fennmaradó 225 millió dollárt akarja megfizetni.

Az Exxon szóvivője az amerikai cég 160 millió dolláros tartozását ismerte el, de a kártérítésből fennmaradó 746,9 millió dollárra igényt tartanak.

A baloldali Hugo Chávez venezuelai elnök úgynevezett forradalmi programjának egyik központi eleme az energiaszektor államosítása. A caracasi vezetés az utóbbi években több milliárd dollár értékben államosította olajipari magánvállalkozások – főként külföldi cégek – vagyonát, felszerelését és készleteit.

Venezuela a dél-amerikai térség legnagyobb olajtermelője, a világ ötödik legnagyobb olajexportőre, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.

Forrás: MTI