Több ezer fiatalt támogatnak az "első munkahely garancia" programmal

NT, KG

2013. február 26., kedd 12:30, frissítve: kedd 14:54

Március 1-jétől újraindul a pályakezdőket támogató „első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A programra szakképzett és szakképzetlen, 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra. A munkaadó legfeljebb hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatási idő felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. A továbbfoglalkoztatásra a munkahelyvédelmi akcióterv szerinti támogatás jár.

Legfeljebb a minimálbér másfélszerese

A munkabér legfeljebb a minimálbér másfélszerese lehet – ismertette a részleteket az államtitkár.
Czomba Sándor a tavaly szeptemberben indult korábbi programról elmondta, hogy a cél akkor 3 milliárd forint támogatással 3600 szakképzetlen fiatal négyhavi munkához juttatása volt. Az eredmény ehhez képest 3,6 milliárd forintos támogatással 7200 munkahely lett. A támogatottak közül 3900-an még az idén januárban is dolgoztak, pedig abban a pályázatban nem szerepelt a továbbfoglalkoztatás kötelezettsége.

Az államtitkár a statisztikai adatokat ismertetve kiemelte, hogy a pályakezdők száma Magyarországon 72 ezer, a munkanélküliség a körükben 28,4 százalékos, szemben az uniós átlag 30 százalékkal. Az alap- és középfokú végzettségű pályakezdők között több a munkanélküli az uniós átlagnál, míg a felsőfokú képzettségűeknél jobb a magyar adat. Az államtitkár cáfolta a kedd reggeli sajtóban a KSH munkanélküliségi adataival kapcsolatos állításokat. Tájékoztatása szerint nem igaz, hogy a munkaadók részmunkaidőbe vitték az alkalmazottaikat, illetve hogy a foglalkoztatás növekedését a közfoglalkoztatottak adták.

Támogatják a fiatalokat

A magyar fiatalok esetében sokszor nem lehetőség, hanem kényszer a külföldi munkavállalás – mondta januárban Czomba Sándor, hozzátéve, hogy bízik abban, hogy Magyarország a közeljövőben olyan ország lesz, ahová érdemes visszatérni. A fiatalok foglalkoztatását elősegítő programok a munkahelyvédelmi akcióterven kívül 56 ezer fiatalt találnak meg az idén, míg az akciótervvel mintegy 200 ezer fiatalt érnek el 2013-ban – jelezte Czomba.

Ágh: Teljesítette a kormány a Fidelitas kérését

Tavaly a Parlamentben, valamint a Fidelitas Országos Választmányának ülésén a Fidelitas azt kérte a kormánytól, hogy az idei évben folytassák az Első munkahely garancia programot. A miniszterelnök által meghirdetett, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében megvalósult kezdeményezés már 2012-ben is több ezer fiatalnak biztosított lehetőséget arra, hogy munkatapasztalatot szerezhessen – olvasható Ágh Péter, a Fidelitas elnökének közleményében.

Kedden Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette: március 1-jétől újraindul a pályakezdőket támogató Első munkahely garancia központi munkaerő-piaci program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható. Tudjuk, hogy visszatérő probléma, hogy a fiatalokat gyakorlati munkatapasztalat hiányában nem alkalmazzák. A Fidelitas által is ösztönzött projekt idei elindításával ennek a csapdahelyzetnek a felszámolásához járul hozzá a kormány – zárul a közlemény.

Forrás: MTI