Töretlen a bizalom Németországban

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 06:15, frissítve: csütörtök 09:36

Továbbra is a lehetséges legjobb, AAA minősítést és stabil kilátást tart érvényben Németországra vonatkozóan a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet.

A csoport csütörtök hajnalban közzétett értékelése szerint a német stabil és versenyképes gazdaság, amely már bizonyította, hogy képes megbirkózni súlyos gazdasági és pénzügyi sokkokkal. Így volt ez annak idején az ország újraegyesítésekor, s Németországnak a 2009-es recesszión is sikerült felülkerekednie – indokolt a Standard and Poor’s. A most megerősített stabil kilátás azt jelenti, hogy Berlinnek egyelőre nem kell a leminősítés veszélyétől tartania ennél a hitelminősítőnél.

Nemrég még rontottak rajta

A Moody’s Investors Service, a világ legnagyobb hitelminősítője nemrég viszont a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország lehetséges legjobb, AAA kormánykötvény-osztályzatának kilátását. A döntést az euróövezeti adósságválság egyre bizonytalanabb kimenetelére, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett rizikójára és más valutauniós tagállamok kényszerű külső megsegítésének ugyancsak növekvő kockázatára hivatkozva hozta meg.

Gyengül a fogyasztói bizalom

Kedvező „ítélete” ellenére az S&P mostani jelentésében ugyanakkor azt jósolta, hogy a német hazai össztermék (GDP) növekedése 2012-ben 1 százalékra lassul, 2013-ban pedig 3 százalékos lesz a 2010-eshez és 2011-eshez képest, s azután is csak halvány növekedésre lehet számítani. Az eurózóna válsága és a kormány fiskális politikája gyengíti a fogyasztói bizalmat, így a német fogyasztás csak kevéssé fog növekedni. Az S&P szerint a német költségvetési hiány a GDP 1 százalékához közelít ebben az évben, majd tovább csökken. Az államadósság mértéke 2013-ig továbbra is 80 százalék fölött marad, de 2015-re 77 százalékra mérséklődik.

A spanyolokban is bíznak

Megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait szerdán a Standard & Poor’s, közölve hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési- és szerkezetireform-elkötelezettségében.

Forrás: MTI