Németország tovább szárnyal

LM

2011. december 1., csütörtök 14:42

Továbbra is töretlen a német export szárnyalása: a harmadik negyedévben a kivitel értéke, 10,1 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, 266,2 milliárd euróra nőtt. Árhatásoktól megtisztítva a növekedés 5,9 százalék volt. A legfontosabb küszöbországokba irányuló export 19,7 százalékos bővüléssel különösen erős volt.

Ugyanakkor a német import az időszakban az exportnál is gyorsabb ütemben emelkedett, 11,7 százalékkal 226,6 milliárd euróra nőtt. Árhatásoktól megtisztítva az import 4,3 százalékkal emelkedett.

A német iparszövetség (BDI) korábban kiadott előrejelzése szerint idén várhatóan körülbelül 10 százalékkal nő a német kivitel a tavalyihoz képest, azonban az utolsó negyedévben visszaesésre kell számítani. A BDI emlékeztet, hogy világszerte borúsabbak a kilátások, és ennél is jobban árt a német exportnak a lanyhuló európai növekedés.

A harmadik negyedév végéig még kitartott az exportnövekedés, miután márciusban mind a kivitel, mind a behozatal havi rekordot ért el a szövetségi köztársaság statisztikai adatgyűjtésének 1950-es kezdete óta. Azonban a harmadik negyedévben is már körülbelül 5 százalékkal csökkent a német kivitel az euróövezeti országokba, és 2 százalékkal az EU egészébe a BDI szerint. Ezt még ellensúlyozta, hogy a világ többi részébe körülbelül 7 százalékkal többet exportált a német ipar.

Jövőre a kivitel ideinél lassúbb növekedésére számít a német iparszövetség a gyenge európai kereslet, a kínai növekedés fékeződése és az Egyesült Államok akadozó növekedése miatt. Tavaly 19,4 százalékkal, 959,5 milliárd euróra bővült a német kivitel, miután 2009-ben 17,9 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI