Tovább süllyed a spanyol bankszektor

KG

2012. június 18., hétfő 11:37

Áprilisban 1994 óta a legmagasabb szintre emelkedett a spanyol bankok rossz hiteleinek állománya a teljes hitelállományon belül.

A spanyol központi bank hétfői közlése szerint március óta 4,7 milliárd euróval 153 milliárd euróra nőtt a késedelmesen törlesztett hitelek állománya. Ez a teljes hitelállomány 8,72 százaléka, szemben a márciusi 8,37 százalékkal. (Az előző hónapban 1,6 milliárd euróval 148 milliárd euróra nőtt a nemfizető hitelállomány).

A késedelmes hitelek állománya most tízszer akkora, mint 2007-ben volt, mielőtt az ingatlanpiaci buborék kipukkadása miatt Spanyolországban 2008-ban beütött a válság. A spanyol bankok hitelállománya 1,75 ezer milliárd euró, nagyjából ugyanannyi, mint a válság kirobbanása előtti évben. Ez összességében a spanyol belföldi össztermék 175 százaléka.

Miután Madrid bejelentette, hogy pénzügyi támogatásért folyamodik az euróövezeti országokhoz, a Moody's azonnal lépett, s három fokozattal lejjebb, „Baa3”-kategóriába minősítette le Spanyolország hitelképességét. A leminősítést követően a 10 éves spanyol államkötvények hozama 6,94 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték az euró bevezetése óta. Spanyolország államadósságai a Reuters szerint az első negyedévben a GDP 72,1 százalékára rúgtak.

Forrás: MTI