Újabb etap előtt Görögország

WL

2012. május 19., szombat 09:28, frissítve: szombat 12:13

A görög parlament szombat reggel feloszlatja magát, hogy lehetővé váljék a június 17-re kitűzött új választások megtartása.

Angela Merkel német kancellár telefonbeszélgetést folytatott Karolosz Papuliasz görög államelnökkel pénteken,, és azt a reményét hangsúlyozta, hogy a júniusi választások után gyorsan felállhat egy „erős, cselekvőképes” kormány Görögországban.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a június 17-i választásokon az Európa-barát görög pártok jobban szerepelnének, mint a május 6-án rendezett előre hozott voksoláson.

Az európai sajtó ugyanakkor már egy esetleg bekövetkező görög gazdasági összeomlás várható európai következményeit taglalta.

Támogatásáról biztosította
a görög politikai vezetőket Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, ugyanakkor nyomatékosan óva intette őket az euróövezetből való kilépéstől pénteken Athénban.

A szociáldemokrata politikus Papuliasz államelnökkel folytatott megbeszélésén leszögezte: az Európai Unió és a hitelezők „nem leigázni” akarják az országot, és az EU „tiszteletben fogja tartani a görög nép döntését”, az új parlamenti választások eredményét.

Csütörtökön leminősítette Görögországot a Fitch Ratings, közölve: nem látja garantáltnak az ország eurótagságának fenntarthatóságát.

Forrás: MTI