Újabb forrásokkal bővül a keretösszeg

TK, 2012. május 3., csütörtök 16:28
Még az idén újabb forrásokkal egészülhet ki a kutatásfejlesztésre és innovációra szánt 75 milliárd forintos állami és uniós pályázati keretösszeg – jelentette be Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára csütörtökön Pécsen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara meghívására részt vett egy, a baranyai innováció területén kiemelkedően teljesítő szakemberekkel folyó tárgyaláson.

Az államtitkár emlékeztetett rá: 2010 nyara óta először az idén tudtak kutatásfejlesztési és innovációs projektek megvalósítására hazai forrásokat is tartalmazó pályázatokat kiírni. Úgy tervezték, hogy 75 milliárd forint áll így ebben az évben a pályázók rendelkezésére oly módon, hogy az uniós kereten felül 36 milliárdot a hazai innovációs alapból biztosítanak. A pályázati portfóliót úgy állították össze, mondta, hogy az állami és az uniós lehetőségek kiegészítsék egymást: mivel a Közép-magyarországi régió nem vehet részt az EU-s források felhasználásával nyíló pályázatokon, ezért javarészt e területen biztosítják a hazai alapból finanszírozott lehetőségeket.

Az államtitkár kiemelte, a korábban tervezett 75 milliárdos kereten kívüli lehetőségek egyike lesz a vállalati innovációs, technológiai fejlesztést segítő pályázati keret megemelése több mint tízmilliárd forinttal. Emellett a többek között vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek számára még kiírás előtt álló, a kutatási projektek támogatását segítő pályázati keretet emelnék meg 15 milliárd forinttal. A kutatással foglalkozó szervezetek és intézetek számára eszközfejlesztési célok megvalósítására szintén egy tízmilliárd forintot meghaladó keretet nyitnak, s napirenden van egy, a kis- és közepes méretű vállalkozásokat segítő konstrukció kidolgozása is – tette hozzá az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán beszámolt arról: eddig négy kutatásfejlesztési és innovációs tárgyú pályázatot írtak ki, amelyek elsősorban a nemzetközi együttműködéseket fejlesztik, de megjelentek a nagyvállalatoknak segítséget nyújtó úgynevezett ernyőprojektek is.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása