„A fiskális paktum, ahogy elfogadták, nem lehet újabb tárgyalások tárgya, mert a tagállamok államadósságának leépítésével szemben nincs más választási lehetőség" - fogalmazott a volt osztrák pénzügyminiszter az Osztrák Európa-politikai Társaság és az Európai Bizottság bécsi képviseletének közös rendezvényén.

A paktum szerint az euróövezeti országok vállalják, hogy államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Emellett automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba arra az esetre, ha a középtávú célkitűzéstől jelentősen eltérnek a tagállamok. A szerződés tartalmazza a belső államadósság féken tartásának kötelességét is. A vállalások betartásának ellenőrzésében, illetve a szerződéstől eltérő aláírók szankcionálásában a korábbinál nagyobb szerephez jut az Európai Bíróság.

A szerződéshez nem csatlakozott Nagy-Britannia és Csehország, a megválasztott új francia elnök, Francois Holland pedig korábban jelezte, hogy tárgyalni akar a paktum módosításáról.

Európa strukturális jellegű válságban van, a kilábalás strukturális reformokat igényel - hangsúlyozta Molterer. Nem csak a rövid távú kilátások forognak kockán, hanem hosszú távon Európa versenyképessége is - tette hozzá. A kérdés nem úgy merül fel, hogy megszorításra vagy növekedés-ösztönzésre van-e szükség, mert mindkettőre egyaránt szükség van - vélekedett.

Valamennyi európai uniós tagállamnak csökkentenie kell államadósságát egy olyan szintre, amely újra „értelmes gazdasági tevékenységet" tesz lehetővé az államok számára. Az államadósság csökkentésére azért is szükség van, mert a túlzott államadósság gazdasági és politikai függőséget eredményez - vélekedett Molterer.

Kijelentette, Európának „beruházási agendára" van szüksége. Bizakodásának adott hangot, hogy az állam- és kormányfők júniusi tanácsüléséig eldől, mely területek kapnak kiemelt figyelmet. A maga részéről a kutatás, innováció és képzés támogatását, az infrastruktúra-fejlesztést, valamint az erőforrás-menedzsment fejlesztését tartja olyan területeknek, amelyeket érdemes lenne támogatni.