Vállalkozóbarát módon viszonyulnak a nem regisztrálókhoz

WL, 2012. május 9., szerda 10:55, frissítve: szerda 11:13
Folyik a kötelező kamarai regisztrációhoz kapcsolódó adatok feldolgozása, június végéig a területi kereskedelmi és iparkamarák megküldik a regisztrációs számot a vállalkozásoknak – közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán az MTI-vel.

A tavaly elfogadott kamarai törvény módosításával 2012. január 1. és március 1. között valamennyi gazdálkodó szervezetnek, egyéni vállalkozónak – kivéve a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokat, a mezőgazdasági őstermelőket és az ügyvédi irodákat – be kellett jelentkeznie a kereskedelmi és iparkamarai nyilvántartási rendszerbe, és március 31-ig kellett eleget tennie a kamarai hozzájárulás befizetési kötelezettségének.

Az MKIK elnöke elmondta: eddig 454 ezer vállalkozás adatait dolgozták fel, és még 100 ezer hátravan a nagyobb kereskedelmi és iparkamaráknál, köztük a budapestinél. Tapasztalatuk szerint az adatszolgáltatást nyújtó vállalkozások befizették a kamarai hozzájárulást is, amelyből eddig mintegy 2 milliárd forint folyt be a területi kereskedelmi és iparkamarákhoz.

Az MKIK elnöke közölte, hogy az illetékes szervezetektől a kamara megkapta azokat a címlistákat, amelyekből meg lehet állapítani, mely szervezetek nem kérték a kötelező kamarai regisztrációt. Az adatok összevetését követően, várhatóan az év második felében a kamara felszólítja a regisztrációra a mulasztókat, és amennyiben nem járnak sikerrel, akkor a későbbiekben döntenek a további lépésről.

Parragh László hangsúlyozta, hogy vállalkozóbarát módon viszonyulnak a nem regisztráló cégekhez is, elsősorban ösztönözni fogják őket a bejelentkezésre, és csak a legvégső esetben kezdeményezik a felszámolást.

Az MKIK elnöke kiemelte: a kamarai hozzájárulásért ingyenes szolgáltatást nyújtanak, például igénybe lehet venni az általános gazdasági, pénzügyi és jogi tanácsadást az ügyfélszolgálatokon, az üzletipartner-közvetítést, illetve a pályázatfigyelést. A beérkező adatokból július elsejétől mindenki számára elérhetővé teszik a nyilvános adatbázist, a későbbiekben pedig lehetővé válik, hogy a cégek beszerzéseikhez, képzéseikhez kereséseket végezhessenek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása