Van, aki ügyeskedik, van, aki egyszerűen nem tud fizetni

WL

2012. május 11., péntek 05:30

Tavaly 73 ezer esetben engedte meg a hivatal, hogy a polgárok, a vállalkozások részletekben vagy a határidő után fizessék meg adójukat. Az enyhítés ellenére azonban az érintettek 40-50 százaléka a kedvezményes feltételek mellett sem tudja leróni a közterheket – írja a Magyar Nemzet.

Előfordul, hogy egyesek a haladék megszerzése után lavírozzák felszámolásba vállalkozásukat, sok esetben azért, hogy eltüntessék adósságukat. Az elmúlt esztendőben 210 milliárd forint közteher megfizetésének átütemezését szerette volna elérni százezer adófizető. Az érintettek azzal keresték meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy a szervezet engedélyezzen számukra részletfizetést, vagy tolja későbbre az összeg átutalásának határidejét. A NAV tavaly négy kérelemből átlagosan háromnak adott helyt. A hatóság végül 118 milliárd forint részletekre bontott vagy halasztott kifizetésébe egyezett bele, a feltételek enyhítése elvben 57 ezer polgárnak és 15 ezer társaságnak könnyítette meg az életét, azonban a kedvezményben részesülők nagy része így sem tudta megfizetni adóját.

A korábbi években általában tízből két érintett ellen indult végrehajtás amiatt, mert a fizetési könnyítés megszerzése után sem utalta át a közterheket. Mostanában viszont tízből átlagosan négy-öt engedményben részesülõ személynél, vállalkozásnál intézkedik a hatóság.

2008-ban 166 ezren kértek az adóhivataltól halasztást vagy részletfizetést, tavaly nagyjából százezer beadvány érkezett a hatósághoz. A csökkenés szembetűnő, s a részletes adatokból kiderül: az enyhítésért folyamodó cégek száma nemigen változott, a polgárok viszont évről évre kevesebb kérelmet fogalmaztak meg. Négy esztendővel ezelőtt több mint 140 ezer személy nem tudta időben kifizetni adóját, tavaly 72 ezer embernek okozott gondot a terhek határidőn belüli átutalása – írja a Magyar Nemzet.

Éberségre hívja fel a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a személyijövedelemadó-bevallások kapcsán az adózók figyelmét, mert tapasztalataik szerint előfordul, hogy bűnözők visszaélnek gyanútlan adózók személyes adataival. Bővebben>>>

Forrás: Magyar Nemzet