„Van még töltény a tárban”

Károly Gábor

2012. április 13., péntek 20:30, frissítve: péntek 19:25

A héten főleg a kötvénypiacok hullámzásai mozgatták a pénzpiacokat. Az euró árfolyama megközelítette a 300 forintot is, de péntekre összeszedte magát a hazai fizetőeszköz. Az ÁKK-aukción egyelőre biztosítottnak látszik az államadósság finanszírozása.
A márciusi inflációs adatokat pozitívan értékelték az MNO által megkérdezett elemzők.
Bővebben>>>

„A hazai makroadatokat nézve az elmúlt héten igen csendes volt a híráram” – kezdte Keszeg Ádám. A Raiffeisen elemzője kiemelte, hogy egyetlen jelentősebb adat jelent meg a héten, mégpedig a fogyasztói árak márciusi alakulása. A közgazdász szerint a jövő héten is hasonló lehet a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön hozza majd nyilvánosságra a bérek alakulásával kapcsolatos adatokat.

Konvergenciaprogramra várva

A Nemzetgazdasági Minisztérium nagy erőkkel dolgozik az aktualizált konvergenciaprogramon, melyet április 15-e és 30-a között nyújt majd be az Európai Bizottságnak. Keszeg elöljáróban elmondta, hogy optimális esetben az idei költségvetést illetően tarthatóak az irányszámok.

„Nem lenne gond, ha a kormány konzervatívabban állna hozzá, de ebben az esetben további intézkedésekre lenne szükség” – mondta az elemző, majd hozzátette, hogy a jövő évre vonatkozóan „biztosan szükség lesz további intézkedésekre”. Szerinte minél inkább a kiadáscsökkentő intézkedéseken van a hangsúly, a tartós, hosszabb távú fenntarthatóság van az előtérben, annál nagyobb a piaci bizalom.

Keszeg Ádám kiemelte, hogy a konvergenciaprogramot azért is várják nagyon a piacok, mert „ezzel kellene megalapozni azt, hogy az Ecofin (az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácsa) ne függessze fel jövőre a kohéziós forrásokat”.

Az ÁKK heti kincstárjegy- és kötvényaukciói
3 hónapos 12 hónapos 5 éves
meghirdetett / elfogadott mennyiség (Mrd Ft)
beérkezett ajánlat (Mrd Ft)
korábbi átlaghozam (%)
a heti aukción kialakult átlaghozam (%)
50 / 55
92,295
7,26
7,26
45 / 40
65,32
7,56
7,66
5 / 7
14,38
változó kamatozású
változó kamatozású

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukciós adatait elnézve a Raiffeisen közgazdásza szerint jól látható, hogy a befektetők a 3 hónapos diszkontkincstárjegyet tartották fontosabbnak. Odor Tamás, a GlobalFX vezető elemzője elmondta, hogy a 12 hónapos papírok iránt rendkívül gyenge volt kereslet: „a forint árfolyama is elszállt, s ez visszavetette a befektetőket”.

Tovább nőttek a hozamok

A spanyol és olasz kötvényaukcióknál is emelkedtek a hozamok az elmúlt napokban, így ez nem magyar tendencia. Odor szerint az Európai Központi Bank is igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. „Az EKB vezetői szerint nincsen semmi probléma, van még töltény a tárban” – utalt a vezető elemző Benoit Coeuré igazgatósági tag szavaira, melyek szerint még létezik az EKB kötvényvásárlási programja (SMP). Coeuré kijelentései azt sugallták, hogy az euróövezet jegybankja spanyol állampapírokat fog vásárolni. Az EKB mintegy 214 milliárd euró értékben vásárolt eddig állampapírokat.

„Soha nem látott rekordokat döntöget a külföldiek kezében lévő adósságállomány, továbbá emelkedik a CDS-felár is, amely 570 körül is járt a héten. Ugyanakkor még mindig van kereslet a magyar adósságpapírok iránt, így összességében biztos a finanszírozás” – mondta a GlobalFX munkatársa.

Az euró/forint árfolyam alakulása a héten
Az euró/forint árfolyam alakulása a héten
Forrás: Reuters


Magához tért a forint

Odor elmondta, hogy az euró árfolyama megközelítette a 300 forintos szintet, a frank a 250 környékét, az amerikai dollár pedig 229 forinton tetőzött a héten. A vezető elemző az okok mögött legfőképpen a kötvénypiacokat látja, de a világpiaci tendenciák, hírek – Irán vagy éppen Észak-Korea – is közre játszanak. „Csütörtökön már erősödött a forint: a frank és az euró 4 forintot esett, míg a dollár közel ötöt.”

Összességében a múlt heti záróértékekhez képest a héten gyengült a forint, de ez elmondható a régiós devizákról is. „300 feletti euróárfolyamokra nem kell számítani, amennyiben rendezett az állampapírpiac” – mondta Odor Tamás, és hozzátette, hogy feltehetően a szerdai árfolyamok voltak a plafonszintek.