Varga: Semmilyen adót nem fogadunk el

WA

2012. július 16., hétfő 09:10, frissítve: hétfő 09:14

Várhatóan ősszel lesz megállapodás az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Varga Mihály szerint. Ezt a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap este mondta a Hír TV Versus című műsorában annak kapcsán, hogy július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalóküldöttsége.
Nem tudnak mit kérni

Kövér László szerint a kormány nem hagyja majd megzsarolni magát a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon, de úgy látja, a nemzetközi pénzügyi szervezet nem is tud igazán mit kérni Magyarországtól.

Varga elmondta: Magyarország súlyos adósságterhet örökölt az elmúlt évtizedekből. Ugyan jelenleg nincs szüksége arra, hogy pénzt kapjon a nemzetközi szervezetektől, de a nemzetközi pénzpiacok idegesek, mivel olyan országok is súlyos gazdasági gondokkal küzdenek, mint Spanyolország vagy Olaszország. Hazánknak ezért szüksége van egy olyan védőhálóra, amelyet az EU/IMF-fel megkötött magállapodás jelent majd – fejtette ki a tárca nélküli miniszter.

Varga szerint „Európában kavarog minden, a nálunk sokkal nagyobb gondot jelentő Spanyolország, Olaszország, esetleg Franciaország ügyei a piacokat hektikussá teszik”, ezért most nagyon nehéz megmondani, hogy jövőre meglesz-e a piacon az az 5–6 milliárd eurós finanszírozási forrás, ami Magyarországnak ahhoz kell, hogy például vissza tudja fizetni a lejáró korábbi IMF-adósságot. Ha a piaci forrás meglesz, akkor nincs szükség az új hitelre, ha nem lesz meg, akkor hozzá kell esetleg nyúlni a kerethez, „ez a biztonsági háló című történet” – fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

Előkerülhet az ingatlanadó és a vagyonadó

Pénteken Varga Mihály a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: az ingatlanadó vagy a vagyonadó kérdése szóba kerülhet a tárgyalásokon, de ebben a magyar kormány nem enged.

Varga, az IMF-nek más országokkal folytatott tárgyalásai alapján az esetleg felmerülő témák között említette az ingatlanadó, illetve a vagyonadó kérdéskörét. Ha ez szóba kerül, mondta a miniszter, el fogják mondani az EU/IMF tárgyalódelegációjának, hogy Magyarország olyan adórendszert akar bevezetni, kiépíteni, amelyben a munkát terhelő adók csökkennek, miközben nőnek a fogyasztást terhelő adók. Így a jövedelemtípusú adók mértéke mérséklődik, a fogyasztási adó, az általános forgalmi adó mértéke pedig növekedhet.

Az ingatlanadó, illetve a vagyonadó kapcsán Varga kijelentette: „határozottan rögzíteni szeretném, hogy a kormány nem készül semmilyen ilyen adó elfogadására”.

Ez érzékeny kérdés

A bankadót is a várhatóan szóba kerülő témák között említette a miniszter. Elmondta, 2010-ben a kormány azt ígérte, hogy ez olyan adó lesz, amely átmeneti időszakra segíti a költségvetést, addig, amíg válság van. Jelezte: ez az adó 2013-tól alacsonyabb szintre megy le, de a bankoknak hosszabb távon is számolniuk kell majd vele, mértékét azonban majd várhatóan az EU-ban érvényesített szokásos szintre állítják be.

A tranzakciós adó kérdését olyan területnek mondta Varga Mihály, amelyről vita lesz a tárgyalásokon. „El fogjuk mondani az álláspontunkat, elmondjuk, hogy nem költségvetés-technikai kérdésről van szó.” Hozzátette, arról van szó, hogy a jegybank független intézmény, maga dönti el, hogyan fizeti be ezt az adót, áthárítja vagy nem a partnereire.

Varga kiemelte, ez érzékeny kérdés, „elmondjuk az álláspontunkat, s reméljük, meg tudjuk győzni a valutaalapot, hogy itt olyan intézkedésről van szó, amely érint minden banki szereplőt, miért ne érinthetné a jegybankot is”. Hozzáfűzte: a jegybank most is fizet adót, például általános forgalmi adót, a dolgozói után pedig jövedelemadót.

Napra pontosan nyolc hónappal azután, hogy a kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Valutalappal, Budapestre érkezik az Európai Unió és az IMF küldöttsége. A július 17-ei dátum európai bizottsági bejelentése kapcsán Varga Mihály nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős miniszter azt mondta: ezzel a delegációval érdemben tud egyeztetni a kormány.

A magyar Országgyűlés júliis 6-án elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását. A kormánypártok mellett a szocialisták és az LMP is támogatta a javaslatot.

Forrás: MTI