Védelmi fegyvereit tesztelgeti India

tt

2012. május 24., csütörtök 14:53

Új, rövid hatótávolságú légvédelmi – föld-levegő – rakétát tesztelt csütörtökön India.

Az Akas (Ég) típusú rakétát az India keleti részén fekvő Orissza állambeli Csandipúr lőteréről indították – közölte Ravi Gupta, az indiai védelmi kutató és fejlesztési szervezet szóvivője. Beszámolója szerint a rakétakísérlet sikeres volt.

A 720 kilogramm tömegű rakéta 55 kilogrammos töltetet hordozhat, másodpercenként 600 méteres sebességgel (csaknem kétszeres hangsebességgel) halad, hatótávolsága 25 kilométer. Helyhez kötött, illetve mozgatható indítóállásról lehet felbocsátani, különböző célpontok – vadászgépek, manőverező robotrepülőgépek, helikopterek – ellen. India és Pakisztán, a nukleáris fegyverarzenállal rendelkező szomszédos államok rendszeresen hajtanak végre katonai célú rakétakísérleteket. Az indításokról a két állam kölcsönösen értesíti a másikat. 

Az indiai rakétaarzenál része a rövid hatótávolságú Prithvi, a közepes hatótávolságú Agni (Tűzisten), a föld-levegő típusú Akas (Ég) rakéta. További elemei a Nag (Kobra) harckocsi-elhárító rakéta, valamint az orosz–indiai fejlesztésű Brahmos szuperszonikus robotrepülőgép.

Forrás: MTI