Vérengzés a Wall Streeten

MNO

2016. január 15., péntek 16:10, frissítve: péntek 17:48

Óriási zuhanással nyitottak pénteken a New York-i értéktőzsde főbb mutatói, egyrészt a csalódást keltő amerikai makrogazdasági adatok napvilágra kerülése, másrészt az olaj világpiaci árának szabadesése miatt.

A harminc vezető iparvállalat Dow Jones Industrial Average (DJIA) indexe több mint 400 pontos mínuszban is járt a magyar idő szerint délutáni kezdés után nem sokkal, s így a lélektaninak mondható 16 ezer pontos határ alá is benézett.

A népes S&P 500-at a pénzügyi vállalatok húzták le, két és fél százalékos esést is produkált az index, ami ennyi (ötszáz) komponensű kosaraknál már igencsak soknak számít.

Az elsősorban technológiai részvények teljesítményét összesítő Nasdaq Composite tőzsdeindex is esett, nagyjából két és fél százalékkal.

Összességében minden, az árfolyamát növelni tudó vállalatra tizenhárom csökkenés jutott a New York-i Értéktőzsdén.

A makromutatók és az olaj a hunyó

Ma kiderült: decemberben 0,1 százalékkal csökkent az amerikai kiskereskedelmi forgalom, melynek következtében a 10 éves lejáratú államkötvény hozama 2 százalék alá süllyedt. A termelői árindex 0,2 százalékkal esett vissza decemberben a novemberi 0,3 százalékos növekedést követően.

Az amerikai WTI olajfajta árfolyama további 5 százalékot süllyedt, s immár hordónként 30 dollár alatt járt, ami ismét több mint 12 éves mélypontot jelent. Eközben a Brent is olcsóbb volt 30 dollárnál.