Visszapattantak az európai tőzsdék

MNO

2016. február 10., szerda 20:01

Hét napnyi zuhanórepülés tört meg az öreg kontinens parkettjein szerdán.

Az európai részvénypiacok kétéves mélypont környékén tanyáztak az utóbbi napokban, ennek azonban szerdán vége szakadt: a páneurópai Stoxx Europe 600 mutató közel 2 százalékot emelkedett, ami egy ennyire összetett index esetében már igen soknak számít egy nap alatt.

A kisebbfajta pánikot elsősorban a csökkenő olajár okozta, mivel emiatt az olajtársaságok és az azokat finanszírozó pénzintézetek és kötvényesek is rosszul járhatnak, mára azonban stabilizálódtak a mutatók.

Igaz, ez önmagában még nem ad alapot hurráoptimizmusra, hiszen pillanatnyi meglódulásokra több példát is láthattunk az utóbbi időben, ezeket azonban – igazi, fundamentális befektetői meggyőződés híján – újabb meredek lejtmenetek követték.

Yellen szavai is hatottak

A frankfurti DAX és a párizsi CAC mindenesetre egyaránt bő másfél százalékot ment feljebb, míg a londoni FTSE 0,7 százalékkal fejezte be magasabban a szerdai kereskedési napot, mint a keddit. A vezető indexek a délután folyamán bizonytalankodtak egy kicsit, amikor Janet Yellen, az amerikai központi bank elnöke az USA gazdaságára nehezedő, elsősorban a kínai kockázatokra visszavezethető nyomásról beszélt, de aztán ismét erőre kaptak.

Fellélegzett a bankszektor is, amely pedig nagy vesztese volt az utóbbi időszak részvényeladási hullámának. A megkönnyebbülést elsősorban a csaknem 10 százalékot rallyzó Deutsche Bank generálta, amely bejelentette, hogy saját kötvényeinek visszavásárlását tervezi, több milliárd euró értékben. Az Unicredit árfolyama majdnem 12, a Commerzbanké több mint 7 és fél, az UBS-é bő 5 százalékot nőtt.

A BÉT-en is érezték az optimizmust

A pesti börzére is átragadt a jó nemzetközi hangulat, a BUX 1,4 százalékot emelkedett. A vezető részvények a 0,3 százalékot süllyedő Magyar Telekom kivételével mind erősödtek keddhez képest: a Mol 0,4, az OTP 1,56, a Richter több mint 3 százalékkal.