Vizsgálódik az IMF és az EB

TK

2011. december 15., csütörtök 19:51

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokkal.

Az IMF szóvivője, David Hawley Washingtonban egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a szervezet vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat. A szóvivő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: „figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra”.

Csütörtök este az Európai Bizottság is aggodalmait hangoztatta a magyar jegybanktörvény tervezetét illetően. Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan csökkentheti a központi bank függetlenségét – hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője. A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal.

A kormány szerda reggel nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot.

Forrás: MTI