A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű „A3”-ról – a köztes „Baa1” és „Baa2” szintek kihagyásával – „Baa3”-ra rontotta a spanyol szuverén kötvénykötelezettségek besorolását, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolását, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású adósosztályzatát.

Tizennyolc spanyol bankot minősített le kedden a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben a spanyol államadós-osztályzatot is agresszív mértékben rontotta.

Ismert, pénzügyi támogatásért folyamodott Spanyolország az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát.

Nem kímélték Ciprust

Egyszerre két fokozattal mélyen a spekulatív adósosztályzati sávba minősítette vissza Ciprust szerdán a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy érdemben megnövekedett Görögország euróövezeti távozásának kockázata. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerdán éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Ba1”-ről – a köztes „Ba2” szint kihagyásával – „Ba3”-ra rontotta Ciprus szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette. A hitelminősítő kedden a szigetország bankjainak ment neki.

Az eurómegtakarítások akár 90 százaléka is odaveszhet, ha Görögország kiesik az eurózónából, ez viszont beláthatatlan eseményeket vonna maga után – véli Pogátsa Zoltán közgazdász. Sorsdöntő hétvége elé néz Görögország: a június 17-ei parlamenti választás után kiderül, alakul-e olyan kormány, mely végrehajtja a pénzügyi mentőcsomag fejében elvárt intézkedéseket, vagy a mindezt elutasító politikai erők szerzik meg a hatalmat.

Hollande figyelmeztette a görögöket

Négy nappal az athéni parlamenti választások előtt óvta Görögországot az euróövezetből való kiválástól a francia államfő. Francois Hollande a görög Mega televíziónak adott – szerda késő este nyilvánosságra hozott – interjújában hangsúlyozta: tudatában van annak, hogy kétségbevonhatatlan a görög választók szuverenitása. Ha azonban a választások után az a benyomás alakul ki, hogy a görögök elutasítják a nemzetközi segélycsomag fejében vállalt feltételeket, az euróövezetben több ország Görögország ellen fordulhat – figyelmeztetett a francia elnök.