Az S&P épp olyan szerencsétlen pillanatban tudott beavatkozni Európa gazdaságának jövőjét illetően, mint ahogy tette azt a Moody’s Magyarország esetében: pont egy tárgyalássorozat kellős közepén – illetve azt megelőzően – adtak ki közleményt. Ráadásul ez a hét hosszú évekre meghatározhatja az Európai Unió jövőjét, ezért sem volt szerencsés éppen most megszólalni a tengerentúlról.

Amerika a hitelminősítőkön keresztül gyakorolt nyomást

Az euróövezet tagországainak szuverén adósságbesorolásai (külföldi devizában, S&P):

Ausztria: AAA
Belgium: AA
Ciprus: BBB
Észtország: AA-
Finnország: AAA
Franciaország: AAA
Görögország: CC
Hollandia: AAA
Írország: BBB+
Luxemburg: AAA
Málta: A
Németország: AAA
Olaszország: A
Portugália: BBB-
Spanyolország: AA-
Szlovákia: A+
Szlovénia: AA-

Negatív kihatású – vagyis rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló – megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este az S&P. Listájukból két valutauniós ország maradt ki: Ciprus – mely eleve hasonló megfigyelés alatt áll –, valamint Görögország, amelytől már korábban megvonták a befektetési ajánlású besorolást.

A hitelminősítő többek között a rendszerszintű stresszhatások, a magas államdósságok finanszírozásának nehézségeit emelte ki az okok között. Ha ez így van, akkor ezt a lépését már jóval korábban meg kellett volna hoznia. Az érem másik oldalán ugyanakkor ott van az Egyesült Államok, amelytől az S&P már korábban megvonta a legmagasabb adósbesorolást. Döntését akkor azzal indokolta, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Ezt végiggondolva jól látszódik, hogy az S&P így próbál meg nyomást gyakorolni az uniós döntéshozókon, ugyanis ha nem sikerül pénteken egy távolabbra mutató megállapodást kötni, akkor Európa államai úgy járhatnak, ahogy nyáron az Egyesült Államok, s elkerülhetetlen lesz a leminősítés.

Barroso szerint négy-öt hónap alatt áttolhatók a módosítások

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso felszólította Németországot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy biztosítva legyen az euróövezet stabilitása. „Az e heti EU-csúcs fordulópont lehet a piacok bizalmának visszanyerése érdekében” – mondta az EB elnöke. Barroso szerint annak érdekében, hogy a költségvetési fegyelem tartható legyen, a szerződések „egyes módosításait gyorsan át lehetne tolni” a döntéshozatalon. „Véleményem szerint négy-öt hónap ez az időkeret, de ez függ a szerződésmódosítás típusától is” – tette hozzá.

Volt, ahol üdvözölték a Standard & Poor’s lépését

Az amerikai hitelminősítő bejelentését vegyesen fogadták szerte Európában: Németországban üdvözölték az S&P döntését, Franciaországban már inkább politikai színezetűként állították be, míg az Eurogroup elnöke egyenesen kifakadt a hétfő esti közleményre. „Méltánytalan és erősen túlzó” az S&P leminősítési vizsgálata Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke szerint. Juncker meglepőnek tartja, hogy a hitelminősítőtől éppen akkor jött ez a negatív vélemény, amikor euróövezeti országok komoly erőfeszítéseket tesznek a hiányok csökkentésére, Európa vezetői pedig sorsdöntő tanácskozásra készülnek a héten.

Elemzők véleményei

Standard & Poor’s:
A cég véleménye szerint növekszik annak a kockázata, hogy az euróövezet egésze recesszióba süllyed jövőre. Jelenleg Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban várja a GDP-érték jövő évi visszaesését, de most már 40 százalékos esélyt ad arra is, hogy az egész valutaunióban csökken a gazdasági teljesítmény 2012-ben.

Goldman Sachs:
A londoni bankcsoport közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.

UBS:
A szintén londoni UBS befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában – a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt – az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését. A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

Capital Economics:
A befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008–2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

(MTI)

„Egyre inkább politikai színezetet ölt a Standard & Poor’s módszertana, amellyel megállapítja egyes országok hitelképességét” – fejtette ki kedden a francia jegybank elnöke, Christian Noyer. „Sokkal inkább politikai, mint gazdasági jellegű döntésről van szó” – tette hozzá. Noyer sok euróövezeti politikushoz hasonlóan utalt arra, hogy a bejelentés időzítése rossz volt, mivel Németország és Franciaország éppen most tett sorsdöntő lépéseket az uniós alapszerződés módosításának kérdésében. „A hitelminősítők számítottak a 2008-as pénzügyi válság egyik motorjának. Vajon most is azok lesznek? Ez olyan reális feltevés, amelyen mindannyiunknak el kell gondolkodnunk” – tette hozzá az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja.

Philipp Rösler is odaszúrt az S&P-nek. „Németország nem engedi, hogy egyetlen hitelintézet rövid életű döntése befolyásolja. Nem foglalkozunk az ilyen fenyegetésekkel. Nincsenek problémáink a pénzügyi piacokon, s továbbra is azon leszünk, hogy stabilabbá tegyük Európát” – mondta a német gazdasági miniszter.

Már korábban megléphették volna

Ugyanakkor Holger Schmieding neves német közgazdász szerint már régen esedékes volt a tizenöt euróövezeti tagállam adósbesorolásának rontása. Szerinte a lépés fokozza az európai politikusokra ható nyomást, hogy egy komoly reformcsomaggal álljanak végre elő pénteki csúcstalálkozójukon. Az államkötvények emelkedő kamatai, a hitelezés beszűkülése és a fokozódó recessziós kockázatok ördögi köre teljes mértékben indokolttá teszi a leminősítést. „Ebből az ördögi körből csak határozott intézkedésekkel lehet kitörni” – érvelt Schmieding.

Hasonló véleményen van honfitársa, Wolfgang Schauble is. „A legjobb intés volt az euróövezet országainak az S&P figyelmeztetése a pénteki csúcstalálkozó előtt” – jelentette ki a német pénzügyminiszter. Schauble szerint nem lehet a pénzügyi piacok bizalmát egyik napról a másikra visszanyerni, „még ha a lehető legjobb döntés születik is” pénteken az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján. A miniszter a francia elnök és a német kancellár kezdeményezésével összhangban szorgalmazta, hogy a találkozón szülessen felkérés egy szerződésmódosítás kidolgozására.

Merkel és Sarkozy nem foglalkozik az S&P-vel

„Amit a hitelminősítők tesznek, az az ő felelősségük” – mondta Angela Merkel, aki hozzátette, hogy az unió vezetői olyan döntéseket fognak meghozni az e heti csúcsértekezleten, amely helyreállítja a bizalmat. Merkel pártjának szóvivője, Norbert Barthle optimistán fogadta az S&P lépését. „Én pozitívan látom ennek hatásait, mert most már mindenki tisztában van azzal, hogy milyen súlyos is a helyzet. Ez segíteni fogja Merkel és Sarkozy javaslatainak végrehajtását, mely segíthet stabilizálni az euróövezetet” – mondta a Reutersnek a szóvivő.

Párizsban nem igazán kedvelik mostanában az S&P-t. A hitelminősítőnek korábban ugyanis volt egy „téves” közleménye Franciaországot illetően, amelyben megvonta legmagasabb adóskockázati minősítését. Sarkozy hivatalának közleményén érződik is, hogy nem igazán bocsátottak meg az intézetnek. Szerintük ugyanis a mostani bejelentése még múlt hét kedden készült, az olasz megszorítócsomag elfogadása, valamint a német–francia megállapodás létrejötte előtt…