A kormánypárti politikus ezek közé sorolta: a kormány nem akarja feladni azt, hogy a családtámogatási rendszer a személyijövedelemadó-rendszeren keresztül érvényesüljön, és a magyar kormány nem megy bele olyan feltételrendszerbe, amellyel a nyugdíjak reálértéke csökkenne. A válságadókra a kormány szerint szükség van, mert nem lehetséges, az hogy a válság következményeit kizárólag az adófizetők fizessék meg – emelte még ki.

Kifejtette még, hogy a kormány a tárgyalásokon nem szeretné feladni a foglalkoztatási szempontjait, és azt is fontosnak tartja, hogy a magyar kkv-szektort tudja támogatni. Kósa Lajos felhívta a figyelmet, hogy most kezdődnek majd el a tárgyalások a kormány és a valutaalap között. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztos mond majd feltételeket, de – fűzte hozzá – ez egy tárgyalás, ahol a két fél megpróbálja a saját álláspontját közelíteni a másikéhoz. Úgy vélekedett: az IMF is változott, vélhetően érzékelte, hogy a nagyon „rideg”, a közép- és hosszú távú következményekkel nem számoló politikája egy sor országban kezelhetetlen belpolitikai problémákat okozott, és ellehetetlenítette az IMF alapcéljait, amelyek a fizetőképesség fenntartására, a költségvetési hiány alacsonyan tartására vonatkoztak.

A Fidesz alelnöke leszögezte: nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Magyarország az IMF ellen hangolja a gazdaságpolitikáját. Hozzátetette: Magyarországnak gazdaságpolitikai céljai vannak, azok eléréséért folytatja a politikáját. A célok között említette, hogy a kormány szeretné a nagyon erős árfolyamkitettséget csökkenteni, és szeretné azt is elérni, hogy a gazdaság, a foglalkoztatás, a reálbérek növekedjenek. A céloknak vannak eszközei, az IMF egy eszköz lehet – mondta.

Leszögezte: ha az IMF úgy működik közre a magyar gazdaság finanszírozásában, ahogy azt tette a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt, akkor az IMF nem jó eszköz. Akkor „szinte megírták előre a magyar kormánynak azt a programot, amit a magyar kormány szolgaian végrehajtott” például a 13. havi nyugdíj elvételével, a vagyonadó-kivetéssel – emelte ki.

Úgy fogalmazott: nem szeretjük azt a szerződést, és el is utasítjuk, amit a Gyurcsány–Bajnai-kormány kötött az IMF-fel, hiszen olyan feltételeket szabott, amelyekkel lényegében a magyar parlament szuverenitását vonta el.