A két ország vezetője a csütörtökön kezdődő félévzáró uniós Európai csúcstalálkozó előtt – amelyet Hollande „meghatározónak" ítélt meg az eurózóna jövője szempontjából – egyezteti álláspontját. Merkel először jár Párizsban azóta, hogy Francois Hollande-ot választották meg államfőnek.

„Egy nagyon fontos csúcsértekezlet előtt állunk, és már eddig is sokat dolgoztunk. Történtek előrelépések, mégpedig a növekedés tekintetében, amely számos sikeres tárgyalás témája volt. Az Európai Tanácsnak kell ezekről döntenie" – fogalmazott a francia elnök. Hozzátette: „Tudjuk azt is, hogy a pénzügyi stabilizáció előkészítésére kell intézkedéseket előkészítenünk, és mindketten a gazdasági, a monetáris, majd később a politikai unió elmélyítését szeretnénk az integráció és a szolidaritás elérése érdekében. Annyi integrációt, amennyi szükséges, és annyi szolidaritást, amennyit csak lehet".

Fotó: Reuters


Merkel megerősítette, hogy „ez a szellem jellemzi" mindkettőjüket „akkor, amikor Európában sokan tekintenek" rájuk. „Meg akarjuk erősíteni Európa összetartozását, erejét, egységét és szolidaritását" – mutatott rá.  

„A helyzet komoly. Kötelességünk, hogy erős és szilárd Európát építsünk. A növekedési paktum kérdésében már jelentős előrelépéseket tettünk, remélem, holnap el is tudjuk fogadni" – hangsúlyozta a német kancellár is. Úgy vélte, hogy „még több Európa kell, olyan Európa, amely működik, a piacok ezt várják, olyan Európa kell, amelynek tagjai segítik egymást" – zárta a munkavacsora előtt rövid nyilatkozatát az Elysée-palota udvarán a német kancellár.

 

Fotó: Reuters
Angela Merkel szerint nincs gyors és egyszerű megoldás az euróövezeti államadósság-válságra, és a külön-külön felhalmozott adósság törlesztésére is csak akkor lehet közösen garanciát vállalni, ha kiépültek a közös ellenőrzés intézményei. A német kancellár úgy véli, a következő hónapokban dől el, hogy az euróövezet „továbbra is jómódban élhet-e” a változó világban, a feltörekvő országok által támasztott versenyben.

Az AP hírügynökség egy névtelenségbe burkolózó forrástól úgy értesült, hogy Angela Merkel kedden egy zártkörű pártrendezvényen kijelentette, „amíg ő él”, nem lesz közös törlesztési felelősségvállalás az adósságokra Európában.