Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram haladásának felülvizsgálatára.
„Várjuk, hogy felvehessük a kapcsolatot a (június 17-i) választások után megalakuló új kormánnyal” –  mondta az IMF illetékes igazgató-helyettese.

További pénzügyi támogatás nélkül Görögország június végéig kifut a pénzből, és semmilyen kötelezettségét nem tudja teljesíteni, beleértve az állami alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjaknak a folyósítását.

A május 6-án rendezett választásokon egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget. Karolosz Papuliasz államfő egymás után adott kormányalakítási megbízást a legtöbb mandátumot szerzett három párt vezetőinek. Nekik azonban többnapi alkudozás után sem sikerült stabil parlamenti többséggel rendelkező koalíciót összeállítani. Utolsó kísérletként az elnök szakértői kormány felállítására próbálta rábírni a pártok vezetőit, ám ez a kísérlete is kudarcba fulladt. Így nem maradt más választás, mint új választások kiírása.

Amint arról beszámoltunk, csütörtök reggel letette a hivatali esküt Görögország új, Panajotisz Pikramenosz kormányfő által vezetett átmeneti kormánya, amelynek legfontosabb feladata, hogy a június 17-re kiírt parlamenti választásokig irányítsa a gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő országot.