A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének szakértői a héten kezdődött egyeztetések alkalmából befektetőknek összeállított prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány „éppen annyi rugalmasságot” fog tanúsítani, amennyi elégséges lesz az új megállapodáshoz.

A GS elemzői közölték: változatlanul úgy gondolják, hogy IMF/EU-program nélkül a kormány nem tudná megújítani jelentős devizaadósságát – „ha nem idén, akkor 2013-ban és utána” –, és a 2014-es választások előtt nyilván nem akar megkockáztatni egy fizetésimérleg-válságot.

Közös érdekek

A társaság londoni elemzői azt is feltételezik, hogy a nemzetközi hitelező szervezetek is elegendő rugalmasságot tanúsítanak majd a tárgyalások során, „főleg az EU, amely nem akar újabb válságot” egy uniós tagállamban. A GS elemzése szerint mindkét fél „igencsak tudatában van” ezeknek a tényezőknek, és „közös érdekeik végül hozzájárulnak a konszenzus kiépítéséhez”. A ház várakozása szerint a kormány megpróbálja majd minimalizálni az új programhoz kapcsolódó feltételrendszert.

A szakértők úgy vélekednek, hogy ha Magyarország kizárólag a piaci finanszírozásra akarna támaszkodni, az növelné a teljes kamatköltséget, mivel az ország az olcsó IMF-finanszírozás helyett a drágább kötvénypiacot venné igénybe. A cég szerint a magyar gazdaságpolitika IMF/EU-felügyelete már 2013-ban jelentős megtakarításokat tenne lehetővé. A londoni elemzők úgy számolnak, hogy ha az új program révén a rövid és a hosszú lejárati idők esetében egyaránt 100 bázispontos hozamesés következik be, az önmagában 50 milliárd forint kamatmegtakarítást tenne lehetővé.

Kamatcsökkentés is jöhet

A cég szakértői mindent egybevetve október végét vagy novembert nevezték az IMF/EU-megállapodás valószínű időpontjának. A Goldman Sachs szerint ugyanakkor megvan a kockázata az ennél későbbi megállapodásnak, különösen abban az esetben, ha Magyarországnak időközben sikerülne devizakötvényt kibocsátania. A ház elemzői szerint ez „kis valószínűségű, de nem lehetetlen forgatókönyv”. A GS elemzői azt jósolják, hogy megállapodás esetén az MNB idén 0,50 százalékponttal, jövőre – fokozatosan – további 1,00 százalékponttal csökkentheti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

Más nagy londoni házak hasonló forgatókönyveket vázoltak fel a tárgyalások várható menetére és a valószínű jegybanki kamatpályára. A JP Morgan londoni elemzőinek jelenlegi előrejelzése az, hogy szeptemberre vagy októberre jön létre a megállapodás; a ház egy „szabvány-feltételrendszerű”, 10–15 milliárd eurós készenléti csomagot valószínűsít. A cég fenntartotta azt az alapeseti előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2013 első negyedévének végéig összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.