A csepeli MSZP piszkos ügyeinek egy része már régóta élvezi a sajtó nyilvánosságát, több esetben büntetőfeljelentés is született. Miért volt szükség ezek után a Vörös Csepel megírására?
– A csepeli Fidesz a választási programjában fontos szerepet szánt a számonkérésnek. A korábbi városvezetés erkölcsileg elképesztően mélyre zuhant. Az általunk sejtett törvénytelenségek és a kettős gyilkosság azt mutatta, hogy nagyon súlyosak a problémák. Ügyészségi vádemelés azonban eddig egyedül a kettős gyilkosság miatt indult, holott mi legalább negyven gyanús esetet vizsgáltunk, és több tucat feljelentést tettünk. Úgy véljük, hogy a számonkérésnek három iránya van. Az egyik a politikai, mely 2010 tavaszán és őszén annak ellenére megtörtént, hogy a csepeli MSZP korábban még az angyalföldinél is nagyobb támogatást élvezett. 2010 őszén a Fidesz Csepelen 14 körzetből tizenhármat hozott, ami földrengésszerű, korábban elképzelhetetlen változást jelentett. A számonkérés másik iránya a büntetőjogi. A feljelentéseket az elmúlt másfél évben megtettük. A számonkérés harmadik síkja az erkölcsi. Minden csepelinek, de másoknak is joguk van megtudni, mi történt Csepelen, miért van szükség a takarékossági intézkedésekre. Ezért adtuk ki a „Vörös Csepel” könyvet.

– Az összes botrányt tekintve időben meddig terjed a kiadvány?
– A 2004 és a 2011 közötti időszakot öleli fel, ugyanis a könyvbe még a Demokratikus Koalíció megalakulása is bekerült. Ez furcsának hathat, de azért volt rá szükség, mert „sokat köszönhetünk” nekik. A csepeli szocialisták soha nem hozták nyilvánosságra a számláikat, a DK viszont ezt megtette. Ezek alapján tökéletesen rekonstruálható az itt működő 3T rendszere. A Kádár-korszakban tökélyre fejlesztett tűrt, tiltott, támogatott rendszer ugyanis Csepelen a rendszerváltással nem tűnt el.

– A Demokratikus Koalíció üvegzseb-politikája nyílt konfrontáció volt az idősebb káderekkel szemben, vagy csak egyszerűen elindultak egy új úton?
– Ők nem gondolták végig, hogy mit csinálnak. A DK és az MSZP vezetője a mai napig jó kapcsolatot ápol, inkább egyfajta látványpolitika volt az ő szétválásuk. A koalíció eljátszotta a Gyurcsány Ferenc által rájuk szabott „tisztességes” szerepet, egy valamit azonban nem vettek figyelembe, mégpedig hogy innentől le lehet őket ellenőrizni. Abba buktak bele, hogy nyilvánosságra hozták a számláikat. A könyvre visszatérve: nem tudtunk mindent megírni benne. Például az utószóban említett csepeli és budapesti MSZP-irodák ügyéből még óriási pártfinanszírozási botrány kerekedhet. A helyi és a fővárosi pártirodák tulajdonlása kapcsán ugyanis újra felbukkant az az Invest Alfa Kft., amelyikhez százmilliónyi közpénz áramlott át Csepelről. Ezzel az üggyel már nem tudtunk külön foglalkozni, a 96 oldalnyi szöveg viszont legalább olvasható mennyiség lett, és ez a lényeg.

– 2004-ben lezajlott egy átvilágítás az MSZP-s vezetésű önkormányzatban, és már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a kerületben egy szűk csoporthoz kapcsolódnak és átláthatatlanok a döntési viszonyok. Miért nem robbant ki a botrány már akkor?
– Mi úgy gondoljuk, hogy a csepeli MSZP piszkos ügyei a párt országos munkájának a leképeződése. A honvédlakások értékesítése mellé párba állíthatjuk a csepeli lakásmutyit, a tanácsadói díjakkal, a fiktív lakás-beruházásokkal ugyanez a helyzet. Kiöregedett egy MSZP-generáció, „a kulcsot pedig átvette” egy fiatalabb csoport. A régi, egymást a mai napig elvtársnak szólító garnitúra már nem kívánt változtatni a párt működési rendszerén, az újakat pedig kizárólag az érdekelte, hogy minél hamarabb megközelítsék az öregek életszínvonalát. Legalább olyan jó kocsikkal, jó öltönyökben akartak járni, fényűző házakban lakni. Így falta fel magát néhány év alatt az MSZP a XXI. kerületben. Csak és kizárólag a párt számított, a protekcionizmus pedig minden határon túlment. Az egyik legjobb példa a gyors előrejutásra a kettős gyilkosság egyik vádlottja, a volt szocialista Deme Gábor. Kevés olyan példát találni, aki más utat választott az MSZP-ben. Ilyen volt a csepeli iskolában agyonlőtt Takács József.

– A kettős gyilkosság kapcsán szintén felmerül a kérdés: hogy létezhet, hogy a tragikus esemény hatására nem mondott le azonnal minden érintett MSZP-s? Hogy nem tört ki a palotaforradalom?
– Kitört a forradalom. A csepeli MSZP-ben a gyilkosság után átszakadt valami. Elegük lett az embereknek, mégpedig annyira, hogy a legrégebbi támogatók, akik korábban szóba sem álltak volna velünk, gondolkodás nélkül felsorakoztak mögénk. Akik pedig maradtak, azok néhány nap alatt kialakították a kommunikációs stratégiát, melynek lényege, hogy nekik semmi közük az egészhez. Ehhez képest a fél MSZP-vezérkar ott volt a tanúk padján a Takács-gyilkosság tárgyalásán. Szerintem a legvisszataszítóbb az egészben Podolák György viselkedése volt. Ő volt az utolsó, akivel Deme Gábor találkozott, gyakorlatilag tőle ment a gyilkosság helyszínére. Arra nem volt képes, hogy tanúként jelentkezzen. Az ATV-ben Kálmán Olga kérdésére mondta el egy évvel a gyilkosság után, hogy nála járt Deme. Önmagában az, hogy egy parlamenti képviselő egy gyilkossági ügyben, melyben egy általa évtizedek óta ismert párttársát lőtték le, nem megy el a rendőrségre tanúvallomást tenni, elképesztő. A teljes országgyűlési szakmát sárba tiporta viselkedésével.