A Nemzetközi Valutaalap készenléti megállapodást készül javasolni Magyarországnak, de ehhez feltételeket is csatolna – írta „a helyzetet ismerő emberekre” hivatkozva a pénteki Financial Times.

Ahogy Magyarországnak, úgy a többi régiós országnak is meg kell küzdenie a rövid távú gazdasági sebezhetőség problémájával; a növekedést hosszabb távon a hitelezés javulása és a működőtőke-beáramlás tudja segíteni – mondta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője pénteken a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán tartott előadásában.

A közgazdász egyben jelezte: a közép-európai országok között a külföldi működőtőke-beáramlásért nagy verseny lesz, és ebből az tud a legtöbbet profitálni, akinek növekedési kilátásai és beruházóknak tett ajánlatai a legígéretesebbek. Irina Ivascsenko elmondta, hogy nem tud az IMF és a magyar kormány közti tárgyalásokra vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolni, mert „a Magyarországgal való együttműködés módja még kidolgozás alatt van”.

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal.