Az OECD új országjelentése szerint „a sérülékeny és erősen eladósodott magyar gazdaságra kemény csapást mért a növekedés világszintű lassulása és a megnövekedett tőkepiaci feszültség”.
A jelentés szerzői úgy vélik, hogy „az ellentmondásos hazai intézkedések növelték a bizonytalanságot, ami aláaknázza az üzleti, a piaci és a lakossági bizalmat”.

„A hazai politika hitelességének és kiszámíthatóságának erősítése lényegbevágó eleme olyan környezet kialakításának, amely növekedést és több jövedelmet ösztönöz” – szól az OECD jó tanácsa. A szervezet szerint a bizalom növeléséhez szükséges a megállapodni a nemzetközi szervezetekkel új pénzügyi támogatásról. A támogatás segítené a szükséges költségvetés-kiigazítást, és enyhítené Magyarország külföldi valutában jegyzett adósságterhét a forint árfolyamának megszilárdítása révén.

A kormánynak elsősorban kiadáscsökkentéssel és szerkezeti reformokkal kell ösztönöznie a gazdasági növekedést. Ha többletbevételre is szükség van, akkor a legkevésbé torzító adókat kell emelni. A költségvetési konszolidáció súlyát méltányosan kell elosztani a magyar társadalomban – írták az országjelentés szerzői.

Az OECD szerint a tervezett költségvetési konszolidáció hitelességét jelentősen növelné, ha a Költségvetési Tanács megfelelő erőforrásokat kapna a büdzsé ellenőrzésére, ugyanakkor a költségvetés megvétózásának "túlhatalmát" meg kellene vonni tőle, mivelhogy ez a kormány bukását is okozhatja.

Magyarországnak lépéseket kell tennie a háztartások adósságának csökkentéséért is. Az ilyen programoknak a bajban lévő háztartásokra kell összpontosítaniuk, és meg kell osztaniuk a terheket a hitelezők, az adósok és a kormány között, hogy elkerüljék a bankok megkárosítását vagy hitelszűke keletkezését. A tavaly decemberi megállapodás a bankokkal üdvözlendő lépés a jó irányba, azonban ez nem eléggé célozta meg a bajba került adósokat – vélték az OECD-tanulmány szerzői.

Magyarországon a fő középtávú cél a növekedés gyorsítása kell legyen. A munkapiaci jelenlétet úgy lehet növelni, főleg a gyengén képviselt rétegek körében, hogy könnyíteni kell a munka és a család összeegyeztetését, az oktatást a munkapiac igényeihez kell igazítani, és meg kell reformálni a korai nyugdíjazási programokat – olvasható a tanulmányban.

Az egészségügy reformja ugyancsak javíthatja az eredményességet és növelné a hatékonyságot. Ígéretes lehetőség némiképp átcsoportosítani az erőforrásokat a fekvőbeteg-ellátásról az ambuláns ellátás javára, szintén fontos a megelőzés és az egészséges életmód ösztönzése, továbbá javítani kellene az ellátáshoz való hozzájutást – áll a Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 című új OECD-tanulmányban.