A Vidékfejlesztési Minisztérium július 24-én egyeztetést tartott az önkéntes alapon feltüntethető Magyar termék, Hazai termék és Hazai feldolgozású termék védjegy jelöléseiről kereskedők, termelők részvételével.

A miniszteri rendelet szeptember 1-jétől hatályos, és azt szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel a jövőben az élelmiszerek csomagolásán a magyar, a hazai és a hazai feldolgozású termék megjelölés. Az unió azt kifogásolja, hogy a tervezet egyértelműen felhívná a figyelmet a magyar termékekre. A tárca helyettes államtitkára szerint áttekintik az uniós véleményeket, de a szeptemberi határidőn nem módosítanak.

Elősegíti a tudatos fogyasztói döntést

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) szerint a tudatos fogyasztói döntést segíti elő a magyartermék-rendelet. A FOE úgy véli, fontos, hogy a fogyasztók megfelelő információkkal rendelkezzenek, és ezek birtokában hozhassanak vásárlásuk során tudatos döntést.

A kormány július 19-én fogadta el a magyar termékekre vonatkozó rendeletet. Később a Fazekas Sándor azt mondta, a rendelet a szaktárca álláspontja szerint nem ütközik az európai uniós versenyjogba, tudniillik Brüsszelben nem értik a lényegét és a célját.