A Fitch keddi londoni elemzése szerint az érintett bankok hosszú távú adóskockázati osztályzatainak visszaminősítése hasonló aggályokat tükröz, mint amelyek a spanyol szuverén adósbesorolásokra is hatással voltak. A Fitch kiemeli, hogy felülvizsgált várakozása szerint a spanyol gazdaság idén és jövőre is recesszióban lesz, jóllehet a cég korábban még enyhe fellendülést jósolt 2013-ra.

A spanyol pénzügyminiszter még múlt héten arról beszélt, hogy a magas hozamfelárak azt jelentik: Spanyolország előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui. „A spanyol állam számára problémát fog jelenteni a piacokhoz fordulás, amikor refinanszírozni akarja adósságát” – mondta Cristóbal Montoro.

Angela Merkel német kancellár úgy vélekedett, Spanyolország nem tud megbirkózni a bankrendszer problémáival. A német kancellár egyre jobban aggódik az euró miatt, és jobbnak látná, ha a spanyolok behúzódnának az EU mentőszárnyai alá. Németország ettől azt remélné, hogy csökkennének a pénzpiaci turbulenciák, és enyhülne a „fertőzésveszély” is az euróövezetben.

Merkel egy interjúban azt szorgalmazta: költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában, és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni.

A keddi tömeges leminősítésektől érintett spanyol bankok mindegyike csak a hazai piacon tevékenykedik, így jövedelemtermelő kapacitásuk, kockázati profiljuk, finanszírozási hozzáférésük és finanszírozási költségeik igen érzékenyek a spanyol gazdaság – és ezen belül főleg a hazai ingatlanpiac – helyzetének alakulására, áll a Fitch Ratings elemzésében.

Spanyolország lejtmenetben


Rájárt a rúd az elmúlt időszakban a spanyol gazdaságra: a múlt héten a Fitch Ratings rontotta le az ország adósbesorolását három fokozattal, a hétvégén az euróövezeti országok pénzügyminiszterei tartottak telefonos konferenciát a spanyol helyzettel kapcsolatban. Mint arról portálunk korábban beszámolt: a százmilliárd eurós nagyságrendet is elérheti az ibériai ország bankszektorának megsegítése.

Csak egy bejelentés

Még nem történt meg a hivatalos támogatáskérés, csupán bejelentés volt, mely szerint a spanyol bankszektornak szüksége van a külső segítségre – mondta az MNO-nak Keszeg Ádám. Jelen pillanatban konkrét összeg sincsen, hogy mennyi pénzre van szüksége Spanyolországnak.

Peking szerint Európában a spanyol mentőöv mellett további határozott lépések szükségesek. A bankszektor megmentése üdvözölendő, de csak rövid távú megoldás. Bővebben>>>

A Raiffeisen közgazdásza hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogy 30–40 vagy éppen 100 milliárd euróra lesz szükség. „Két tanácsadó cég világítja át a bankszektort, de egyelőre még kérdéses, hogy mekkora lesz a szükséges összeg” – tette hozzá.

100 milliárd euró elég lehet

Jelenleg „pesszimista számokkal dobálózik a piac”, s ha kisebb összeget közölnek majd a tanácsadó cégek, akkor annak „negatív hatásai” lehetnek a spanyol gazdaságra nézve. Keszeg szerint az emlegetett 100 milliárd euró „stresszes helyzet” esetén is elegendő kell legyen.

Suppan Gergely az MNO-nak kiemelte, hogy nagyságrendileg valahol 40 és 70 milliárd euró között van az az összeg, amelyre a spanyol bankszektornak szüksége van. A Takarékbank elemzője elmondta, hogy az ibériai állam gazdasága rendkívül nehéz helyzetben van: az ipari termelés 8 százalékot zuhant, míg a kiskereskedelem 9 százalékkal esett vissza.

A spanyol gazdaság még mindig a 2008-as ingatlanlufit nyögi. „Százmilliárdok állnak betonba öntve” – utalt a rengeteg félkész beruházásra Suppan. Ezeket a veszteségeket a bankoknak le kell írniuk.

Az MNO teljes elemzői körképét ide kattintva olvashatják.