Üzlet

Bevásárol a kormány az orosz helikopterekből?

MNO, 2016. január 22., péntek 17:35, frissítve: péntek 17:38
Sajtóértesülések szerint 142 milliárd forintért vásárolna 30 katonai repülőgépet a kormány Oroszországtól.

A hírt a Népszabadság hozta le még kedden, melyet alátámaszthat egy most megjelent közlés: a HVG ugyanis kiszúrta, hogy Sputnik.ru orosz hírportál egy moszkvai székhelyű fegyverkereskedelmi elemző intézetet idéz, mely szerint szintén 142 milliárdért vásárolna be a kormány. Az intézet szóvivője a beszámoló szerint hozzátette, hogy a szerződést akár ki is bővíthetik a jövőben, mert Magyarország le szeretné cserélni az Mi–8-asokból és Mi–17-esekből álló helikopterflottáját. A vásár lebonyolítására Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatásán kerülhet sor a Népszabadság szerint.

Mint írták, az idei büdzsé nem tartalmazza ezt a kiadást, de munkatársuknak azt mondták, hogy Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú stratégiai kérdésben. A hírek eddig az amerikai gyártók közül a Sikorsky és a Bell indulásáról szóltak, és bizonyosan pályázik a német-francia Airbus Helicopters, az olasz AgustaWestland, illetve a Korean Aerospace Industries is a honvédség helikopterbeszerzési tenderén.

Úgy tűnik, fontosnak tartják a fegyverkezést mostanában: a Magyar Nemzet tegnapi számában ugyanis arról írtunk, hogy négy darab könnyű repülőgépet – értesülésünk szerint valószínűleg cseh Zlineket – kap a honvédség az évek alatt elhanyagolt, több mint húszéves Jak–52-esei pótlására.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása