Kereskedelem

Buktatók a sertésáfa csökkentésében

Tóth László Levente, 2016. január 13., szerda 08:08
Sokak szerint továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mely sertéshúsfélékre terjed ki a csökkentett mértékű, ötszázalékos áfa, ugyanakkor ezt a problémát a tárcánál még nem jelezték Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Pedig információink szerint az adóhatóság már foglalkozik a kérdéssel. A Coop üzletlánc mindenesetre úgy próbálja értelmezni a jogszabályokat, hogy teljes egészében továbbadja a sertéstőkehús áfájának 22 százalékos csökkentéséből adódó árelőnyt a vásárlóinak.

Nincs szükség a jelenlegi jogszabályoknál pontosabb iránymutatásra a sertéstőkehús áfájának csökkentésével kapcsolatban, erre vonatkozó problémát legalábbis eddig nekem nem jeleztek – mondta lapunk érdeklődésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap Vecsésen, ahol egy helyi Coop áruházban járva értékelte az áfacsökkentés eddigi eredményeit. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy a későbbiekben elképzelhető némi finomítás – például vámtarifaszám szerint – az év elejétől ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékek esetében. Arra a kérdésünkre, miszerint ki és hogyan ellenőrzi majd azt, hogy a kereskedelemben megvalósul-e az áfacsökkentés, a miniszter azt válaszolta, hogy ezt nem ellenőrzik.

Közkézen kellene keringenie a listának

Lapunk értesülése szerint ugyanakkor az adóhatóság illetékes részlegén már foglalkoznak a sertésáfa kérdésével. Valóban szükség volna ugyanis egy olyan listára, amely tételesen felsorolja az ötszázalékos áfakörbe tartozó sertéshústermékeket. A kereskedők közül is sokan várják ezt a későbbi viták elkerülése céljából. Jó példa erre a darált hús esete: ha a sertéstőkehúst a hentes a vevő előtt darálja le, akkor egyértelmű, hogy az ötszázalékos áfa vonatkozik rá. Ám ha valamivel korábban csomagolta légmentes zacskóba a darált húst, akkor lehet, hogy 27 százalékos általános forgalmi adót kellene felszámítani utána, mivel a feldolgozott termékekre az adócsökkentés egyelőre nem terjed ki.

Még nem szoktunk le a baromfiról
A sertéstőkehús áfája csökkentésének hatása a baromfisok forgalmában még nem érzékelhető – mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. A szakember szerint még túl rövid az idő ahhoz, hogy a forgalomcsökkenés érzékelhető legyen. A baromfi-ágazati szereplők remélik, hogy náluk is csökken a forgalmi adó még ebben az évben.

Már a minisztériumba is eljutott a problémával kapcsolatos írásos észrevétel, illetve állásfoglalás kérése – tudtuk meg kereskedelmi körökből. A jelek szerint tehát – mivel egy ilyen listának már január elejétől közkézen kellene keringenie – a szaktárcánál a lista hiányát a miniszternek fel sem merték vetni, sőt, titkolhatták előle, tartva a késlekedés miatti jogos haragjától. Az apparátus ezzel igencsak kínos helyzetbe hozta a tárca vezetőjét, akinek pedig voltak jó hírei az intézkedéssel kapcsolatban. – Ha az áfacsökkentés országos szinten megvalósul, a vásárlók egy év alatt mintegy 25 milliárd forintot spórolhatnak meg – mondta a miniszter. Mint kifejtette, a családoknak, a kereskedelemnek és az egész sertéságazatnak kedvez a sertéstőkehúsok áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklése. Azzal ugyanis, hogy a kormány a valaha volt legalacsonyabb szintre nyomta le az adót, a fogyasztói árak akár 17 százalékkal is eshetnek. – Látható is, az áfa mérséklése nyomán többféle tőkehús ára ezer forint alá csökkent kilogrammonként – hívta fel a figyelmet a Coop-üzletben.

Visszaszorulhat a feketekereskedelem

A miniszter emlékeztetett: az áfacsökkentés annak az eredménye, hogy a termelők, a kereskedelem szereplői és a tárca összefogott. Fazekas Sándor kitért rá: a lépés a sertéságazat fehérítését is szolgálja. Az importáru és a csalók miatt a korábbiakban akár a 30 százalékot is elérhette a sertéstermékpályán a feketeforgalom aránya. – A legális fogyasztás bővülésével a feketekereskedelem is visszaszorul – tette hozzá.

– A Coopnál örülnek a forgalmi adó mérséklésének, hiszen ez a fogyasztói árakban is megjelenik. Ha pedig a vásárló bejön hozzánk húst venni, minden esélyünk megvan arra, hogy mást is vegyen – mondta Csepeli Lajos, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke. – A vásárlók nemcsak a vecsési üzletben, hanem a hetvenéves szövetkezeti múltra visszatekintő Coop mintegy háromezer boltjában is ugyanezekkel az árakkal találkozhatnak – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: bíznak abban, hogy a lépés a sertéstartóknak is kedvez, és a húsáfa mérséklése a kezdetet jelenti, vagyis később más élelmiszerek is ebbe a körbe kerülhetnek.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 13.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása