Mozgósítás

Gazda Albert, 2016. február 29., hétfő 10:26, frissítve: hétfő 11:23
Szimpatizánsok ünnepelnek a Magyar Szocialista Párt irodájánál Salgótarjánban
Szimpatizánsok ünnepelnek a Magyar Szocialista Párt irodájánál Salgótarjánban
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Igény volna rá, ahogy mondani szokás.

Ezt most Salgótarjánban bizonyították be az úgynevezett szavazópolgárok – de megtették már máskor és máshol is, kicsiben és országosan egyaránt. A vasárnapi időközi polgármester-választás legfőbb tanulságai közt nagy újdonság nincs: érzelemdús hangulatban különösen jólesik a proteszt. A magyarok amúgy is szívesen szavaznak valami ellen, és ha sikeres a mozgósítás, megvan az eredménye.

Az önkormányzati választásról hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy másképpen működik, mint a parlamenti, és egy nagyvárosban is van jelentősége a jelöltek személyiségének, az emberek ráadásul valamiért jobban kötődnek a már rutinos figurákhoz. Így juthatott sok-sok ciklus olyan polgármestereknek itt-ott, akikről az ördög se gondolta volna, hogy alkalmasak a szerepükre. Ezért is indokolt visszafogottnak lenni a messzemenő következtetések levonásakor: a speciális viszonyok is – amelyeket a fővárosból nézve aligha ismerhetünk mélyebben – alaposan befolyásolhatják a végkifejletet.

Ezzel együtt van, ami jól látszik. Egyebek mellett az, hogy jóval magasabb volt a részvétel Salgótarjánban, mint 2014 őszén, amikor a szocialista Dóra Ottót megválasztották. Valamint hogy a szintén MSZP-s Fekete Zsolt ezúttal lényegesen nagyobb különbséggel verte meg fideszes ellenfelét, mint amennyire ez másfél évvel ezelőtt Dórának összejött.

Első ránézésre a mozgósítás sikerének is nevezhetnénk a történteket tényleg, ám második nekifutásra a balsiker szó használata tűnik helyesebbnek. Azért, mert mozgósításban a vesztes Fideszt lényegesen profibbnak szokás tartani, és az országos sajtóig eljutott információk alapján is a kormánypárt volt az, amely keményebben pörgött jelöltje érdekében: Kövér László házelnöktől a gulyáságyúig jó néhány eszközt alkalmaztak.

A másik oldalon az MSZP és a DK embere állt – őt egy városi egyesület is támogatta –, és ott volt habnak a tortára a Jobbik jelöltje és a Munkáspárt Nógrádban egykor népszerű, azóta inkább mókás elnöke is. Az eredményt sem a felállás, sem a felhajtás, sem a helyi közvélemény-kutatások nem jelezték előre.

Eleve hajlamosak vagyunk azt gondolni: az MSZP és a klasszikus baloldal más erői alig-alig léteznek már hazánkban, mivel az országos felmérések is ezt szokták állítani. Ehhez képest történt az, ami történt: immár a negyedik fontos időközi választást veszítette el a Fidesz, úgy, hogy Újpesten, Veszprémben és Salgótarjánban balos jelöltek nyertek, míg Tapolcán a Jobbik örülhetett.

Hiába sejlik tehát sikeresnek a centrális erőtér projekt az összes intézet adatai szerint, ha a valóság négyből negyedszer nem igazolja vissza mindezt. Lehet, hogy az a töketlen baloldal sehol nincs – szét van forgácsolva, hiányoznak a karizmatikus-tehetséges vezetők az éléről, ami a táborából megmaradt, az is hallgatag és óvatos –, de a legfontosabb pillanatokban mégis felbukkan a semmiből.

Harcias időkben a mozgósítás az ellenfél szavazóit is mozgósítja. Van, hogy kristálytisztán látszik, mi ellen lehet protestálni. Mondom, Magyarországon nem megnyerik, hanem elveszítik a választásokat a pártok, ez mindig így volt. Gondoljunk 1994-re vagy 2010-re, a két földindulásra. A szavazók nem hornistásodtak el annyira az MDF-ciklus végén, de orbánisták sem lettek akkora arányban a Gyurcsány-korszak elsöprő elutasításakor. A szavazók csak megunták az unalmas, kellemetlen, agresszív arcokat.

Nincs szervezett ellenzék? Ha a Fidesz továbbra is ilyen monumentális erőket vet be a felépítése érdekében, akkor lesz. Hiszen akkor igény is lesz rá, ennyi a lényeg.

hirdetés
G-Közép
Az SZDSZ nem nyugszik!
Gazda Albert
Felnőtt egy generáció, amely számára örökös miniszterelnöknek látszik Orbán Viktor.
Marabu
Alt Ctrl Delete
Marabu
Na már csak az hiányzik, hogy itten mindenki beleszólhasson az okosok dolgába!
Cinkos, aki néma
Politikai korrektség és genderizmus
Puzsér Róbert
Az elfajult liberalizmus őrült utópiája harcban áll mindennel, ami emberi.
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása