Orbán Viktor, kérjél bocsánatot!

Gazda Albert, 2016. március 15., kedd 21:01, frissítve: szerda 07:07
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

Mert nem mutatom meg a kacsámat ott!

Mióta olvastam, hogy amennyiben a miniszterelnök és az államfő nem kér bocsánatot, akkor egyórás országos sztrájk lesz március 30-án, azóta feszt a Kistehén zenekar régi slágere megy a fejemben benne. Annak is van értelme végső soron.

Azt is hallottam közben – mert élőben-egyenesben nem volt szerencsém a műsorszámhoz –, hogy Pukli István tanárvezér ütős-szenvedélyes beszédet mondott az ocsmány időjárás ellenére nagy számban megjelent elégedetlenek előtt. Pláne Orbán Viktorhoz, a mai nap másik szuperszónokához képest, aki viszont hiába fokozta tovább háborús retorikájának háborússágát, nem annyira tudta magával ragadni ázó-fázó népét.

Vannak, akiket már meg is legyintett a Pukli-forradalom szele, alig férnek a bőrükbe.

Hát, ők tudják.

Nekem első nekifutásra az jutott eszembe a történtekről – ez itt egyfajta gyorskommentár csupán, mélyelemezgetni ráérünk később, biztos lesz mit –, hogy Pukli István jó tanítványa Orbán Viktornak.

Annyiban, hogy mer nagyot álmodni. Akkor is, amikor bocsánatkérést vár Orbán Viktortól és Áder Jánostól, noha azt nem tudja elmondani – amint az ebből a videóból is kiderül –, hogy ezt a feladatot mégis milyen módon kellene a felszólítottaknak megoldaniuk. A bocsánatkérés formáján és tartalmán ugyanis Pukliék még nem gondolkodtak.

Szerintem az lenne a legegyszerűbb, ha úgy általában mindenért térdepelnének önként kukoricára a főfideszesek. Egyébként meg úgysem lesz meakulpázás, tehát sztrájk lesz, országos, és kész, mondta Pukli, hadd ijedjen csak meg a kormány. Sok-sok pedagógus és mások részvételével lesz sztrájk, ugyanis a társadalom háromnegyede az elégedetlenekkel van. Ezt felmérések bizonyítják.

Amúgy emberes erőpróba lesz ez a Tanítanék mozgalom számára tényleg, bár ezen a ponton muszáj megjegyeznem: az iskolák nem kis részében tartani fog a tavaszi szünet március 30-án. Sebaj, így kevésbé rizikós beszüntetni a munkát egy órára.

És még valami eszembe jutott a nagyot álmodásról: tökösség kimondani, hogy egy államtitkár és egy miniszter szakmailag alkalmatlan arra, hogy az oktatásról egyeztessen az oktatás szereplőivel. Így legalább világos – feketén-fehéren, ahogy mondani szokás –, hogy nem a tárgyalás és a megegyezés a cél.

De ha nem az, akkor micsoda? A forradalom és a szabadságharc? A hatalom megrendítése-megbuktatása? Az új rendszerváltás? Ráér most, vagy elég lesz máris?

Akárhonnét nézem az ilyen a mozgalmakat, mindig hamar felülkerekedik bennem a cinizmus. Pedig komolyan mondom – írtam erről már jó néhány cikket az elmúlt hetekben –, magam is frászt kapok attól, ami az oktatásban megy. Klikestül-mindenestül.

Mindegy, várjuk meg azt a március 30-át. Az is lehet, hogy akkora erőt mutat ott a társadalom hetvenöt százaléka, hogy kész őrület, Pukli István egyenest Lech Walesa magyar reinkarnációjaként tündököl majd az emelvényeken – délcegen! –, és a kételyeim mind elillannak, mint a pinty. Nos, ebben az esetben haladéktalanul bocsánatot fogok kérni. Hogy milyen formában és tartalommal, azon még nem gondolkodtam.

hirdetés
G-Közép
Az SZDSZ nem nyugszik!
Gazda Albert
Felnőtt egy generáció, amely számára örökös miniszterelnöknek látszik Orbán Viktor.
Cinkos, aki néma
Politikai korrektség és genderizmus
Puzsér Róbert
Az elfajult liberalizmus őrült utópiája harcban áll mindennel, ami emberi.
G-Közép
A Nemzeti Megfutamodás Rendszere
Gazda Albert
Elég ereje van-e a lázadásnak, amely ébredni látszik Orbán Viktorral és a NER-rel szemben?
Legolvasottabb
Legfrissebb
A címlapról ajánljuk
Riport, háttér, interjú
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása