100 millióért jelenhetnek meg magyar művek

Grund

2012. július 5., csütörtök 18:23, frissítve: csütörtök 18:25

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár bejelentette: kezdeményezi, hogy a Nemzeti Kulturális Alap jövőre 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez.

A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti szorosabb kapcsolat kedvezőbb helyzetet teremt a magyar irodalom és könyvkultúra külföldi népszerűsítéséhez is – mondta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Balassi Intézet nyílt napján csütörtökön, a Publishing Hungary program bemutatására szervezett beszélgetésen.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2012–2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron megjelenjen. A program elsődleges célja a magyar könyvkultúra, a magyar szépirodalmi és tényirodalmi művek megismertetése a nemzetközi szakmai és olvasóközönséggel.

Az államtitkár bejelentette: a könyvvásárokon való megjelenésekre eddig nyújtott 100 millió forintos támogatás mellett kezdeményezi, hogy az NKA jövőre további 100 millió forintot biztosítson magyar irodalmi művek idegen nyelven való megjelenéséhez.

A szakmai beszélgetésen az államtitkár mellett Morcsányi Géza kiadóigazgató, Dragomán György író, Oplatka András műfordító és Szilágyi István író vett részt.