25 év költőkkel és rockzenével – nem csak Erdélyben

rKissNelli

2012. július 20., péntek 14:32, frissítve: péntek 14:51

Jubileumi koncertet tart szombaton Csíkszeredában az idén 25 éves Role zenekar. Turnékörúttal és új klippel ünnepelték a 2012-es esztendőt a progresszív rock erdélyi sztárjai.

A január óta tartó 25 részes jubileumi ünnepségsorozat lezárásaként a csíkszeredai Mikó-vár hátsó udvarán szombaton este lép fel a progresszív rockzenét magyaros, eredeti megoldásokkal játszó együttes.

Az 1987-ben alapított Role tagjai a progresszív rockba szövik bele mindazt, ami egyébként fontos nekik zenészként, csíkszeredaiként, magyarként vagy egyszerűen olvasóként. A számaikba népzenei elemeket, sőt egész népdalokat is beemelnek, és gyakran felkapnak egy-egy költőt, akinek megzenésítik néhány versét – egy klasszikust, mint Ady Endre, vagy egy kortársat, mint Lászlóffy Aladár. De különben is szeretnek mindenhez kortárs hangzást álmodni.

Az Role 1993-ban a Magyar Televízió Ki Mit Tud? döntőjén a második lett, 2010-ben pedig sikerült elnyerniük a Magyar Televízió Örömzene című vetélkedőjének nagydíját. Mindezek mellett néhány éve Csíkszereda város önkormányzata Pro Urbe díjjal ismerte el a kultúrában kifejtett tevékenységüket. Az elmúlt negyed században az együttes zenélt Erdély-szerte majdnem mindenhol, és Magyarországon, Svájcban és Ausztriában is gyakori fellépők.

Huszonöt év rock 'n' roll

Forrás: Role/Facebook


A jubileumi nagykoncertet viszont hazai pályán, Csíkszeredában adják. Itt először a Role dalfeldolgozó pályázatának nyertes produkcióit hallhatja a közönség; fellép majd a zenekar számos volt tagja, a koncert vendége lesz Horváth Kornél ütőhangszeres művész és Varga Miklós énekes is. Gyermekkórus, dzsesszbalett, vonós- és fúvószenekar, valamint néptánc színesíti majd az est programját, amelyen összesen több mint száz zenész vesz részt.

Az idei évfordulós programsorozat első eseményét még január 27-én tartotta meg a Role, szintén Csíkszeredában, amikor a zenekar új – egy Ady-vers alapján, Gulyás Tibor rendezésében készült – Az ágyam hívogat című videoklipjét mutatták be. A zenekar Ady-lemeze 2011-ben jelent meg a Helikon Kiadó Hangzó Helikon-sorozatában Böjte Csaba előszavával.