A bikanyakú marhatenyésztőtől a csodálatos pókemberig

kgy

2012. július 12., csütörtök 22:12, frissítve: péntek 00:41

A csodálatos pókember árnyékában csak egy artfilm merészkedik a nyilvánosság elé a hét új premierjei között. Ez a tendencia augusztusig változatlan lesz, a közelgő Batman köpönyegétől mindenki előre retteg.

Bikanyak

Valami bűzlik Belgiumban, ahol ugyanúgy fertőzi a társadalmat a szervezett bűnözés, mint máshol a világban, a gofri, a sültkrumpli és a túlcsorduló bürokrácia hazájában most a hormonmaffia borzolja a kedélyeket. A filmben megfestett szűkebb helyi társadalomban például egy bikanyakú izomagy marhatenyésztő a helység kalapácsa, aki már megjelenésével is félelmet kelt, és ha odacsap, az bizony nagyon fáj. Az idén Oscar-díjra jelölt Bikanyak nehezen nézhető, nyomasztó filmélmény, s ez a nem múló érzés az idő előrehaladtával csak fokozódik. A tragikus sorsú bikanyakú férfi története flashbackekből tárul a néző elé, indítva a gyerekkorból, választ adva a főhős jelenlegi kinézetére, és utalva a film elejétől kiszámítható végkifejletre. Mert mi másra számíthat akkor a néző, ha az első mondatokban elhangzik a frázis: mindenki bűnhődik, csak idő kérdése, mikor, előbb vagy utóbb. A Bikanyak nagy nyereménye Matthias Schoenaerts jelenléte és alakítása, aki öles léptékkel halad a nemzetközi sztárság felé, s ebben nagy segítséget jelent számára, hogy az idei cannes-i mezőnyben merőben más alakítással vétette magát észre (a Rust and Bone című moziban), egyszersmind sokoldalú tehetségét bizonyította. A Bikanyak ezzel együtt sötét, nyomasztó és kínzó darab.A csodálatos pókember


Sam Raimi Pókember-trilógiája megtette kötelességét, de olybá tűnik, hamarosan a feledés homályába fog merülni, legalábbis A csodálatos pókember első adataiból ez látszik valószínűnek. Már a bemutató első napjaiban rekordok dőltek meg, illetve rekordközeli bevételeket ért el a legújabb Pókember-film, amely afféle tinis feldolgozás lett a korábbi szériához képest. Pókembert ezúttal Andrew Garfield, a The Social Network – A közösségi háló egyik főszereplője formálja meg, s mindjárt érdemes három részre berendezkednie, mert a filmet eredetileg is trilógiának szánták, a bevételi adatok után pedig borítékolható a két további epizód. A kis Peter Parker eltűnt szülei után sóvárog, majd múltbeli kutatása során mind közelebb kerül nagy titkok megfejtéséhez. Időközben felfedezett különleges képességeivel pedig szokás szerint komoly ellenféllel kell megküzdenie, aki ezúttal nem más, mint Gyík. Aki még nem unja a képregény-adaptációkat, Marc Webb (500 nap nyár) trükkökkel és akcióval telepakolt feldolgozásában sem fog csalódni.

A korábbi hetek mozibemutatóiért kattintson ide.